Archiv článků

Polévky

Polévka z pečeného květáku

Na polévku z pečeného květáku jsem se chystala už dlouho. Ale vždy, když jsem na nic dostala chuť, tak jsem zrovna nesehnala pěkný květák. Minulý týden se mi to konečně povedlo, a tak jsem se do ní mohla pustit. Zeleninové krémy miluji a pečená zelenina má pro mě chuťově ještě větší sílu, takže jsem se… Číst dále…

Žampionový krém

Pusťte si hudební doprovod → https://www.youtube.com/watch?v=LAj1ipAp9qk ← a hurá na vaření 🙂 Hustý žampionový krém vás zahřeje! Jako první si očistíme žampiony. Stačí jen otřít a odstranit případné nečistoty, jinak není potřeba žampiony loupat. Nakrájíme je na tenké plátky a připravíme si hrnec na polévku a vývar – ten ideálně domácí, nebo pokud nestíháte, tak doporučuji… Číst dále…

Bezlepková zeleninová polévka s červenou čočkou

Chladné počasí je opět tady, a tak to chce pořádně se prohřát a dodat tělu energii. Polévky jsou snad tou nejlepší variantou. Navíc je tolik variant. U nás doma jednoznačně vévodí tady tato varianta. Skvěle se hodí na oběd, večeři nebo třeba když se vrátíte z procházky a jste celí promrzlí. Připravte si polévku, která vás… Číst dále…

Hořčicové knedlíčky do polévky

Nevím jak u vás, ale u nás se dneškem opět hlásí o slovo zima. Nejdřív černo, pak sněhová průtrž a celkem výrazné ochlazení. To znamená jediné. Musíme se pořádně zahřát! Když pominu čaj a posezení u krbu, tak další na řadu přichází polévka. Děti mě nedávno přemlouvaly na knedlíčky a dnes jsem na ně dostala… Číst dále…

Podzimní dýňovo-mrkvová polévka

Co vás na podzim zaručeně postaví na nohy? Polévky! Receptů na ně není nikdy dost, takže přidávám další z našich top polévek. Poslední dobou mě baví právě do krémových polévek přidávat místo krutonů semínka a čerstvé bylinky. I do této dýňovo-mrkvové jsem teda přisypala hrst chia, lněných a slunečnicových semínek a na ovonění rozmarýn. Na… Číst dále…

Kuřecí polévka

Polévka je grunt! Tak nějak to kdysi platilo, i když v dnešní době od vaření polévek hodně lidí ustupuje, tak minimálně pro děti bychom si tu práci dát měli. Tady ta kuřecí patří mezi takový základ, který vám navíc nezabere příliš času. My si ji doma vaříme často. V létě dávám při vaření petrželovou nať,… Číst dále…

Dýňová polévka

Dýně hokaido se u nás těší veliké oblibě. Ono se není moc čemu divit. Je univerzální, její chuť je jemná a děti by se po polévce z ní utloukly. Receptů na dýňovou polévku je nesčetně, tak vám přidám i jeden z těch našich a budu ráda, když ochutnáte. Jak si uvařit polévku z dýně hokaido… Číst dále…

“Asijská” polévka

Petr miluje asijskou kuchyni, a tak se snažím občas připravit nějaké jídlo, které ji alespoň trochu připomíná. To alespoň trochu píši schválně, protože vážně nejsem žádný extra odborník a ani si na něj nechci hrát. Takže v tomto případě moc neexperimentuji a raději sáhnu po receptu. Našla jsem si tedy recept na asijskou polévku s… Číst dále…

Letní zeleninová polévka

Miluji, když stačí vyjít na zahradu, otrhat co zrovna dozrává a z toho pak vařit. Teď přes léto tak vzniká naprostá většina našich jídel. A tato zeleninová polévka patří mezi první, které vznikají právě z mladé zeleniny. Uvařte si doma letní polévku plnou sladké zeleniny Je to snadné. Stačí omýt všechnu zeleninu, a pokud máte… Číst dále…

Kuřecí polévka s řasou nori

To máte tak, když máte doma nějakého toho maroda. Zaručeně pomůže uvařit pořádný hrnec horkého vývaru. Tady ten vylepšený jsem měla v plánu (inspirace v časopise F.O.O.D.), takže přišel vhod. Jak už je u mě zvykem, v průběhu vaření každý recept upravím minimálně jednou a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Přidala jsem například řasu Nori…. Číst dále…

Rybí polévka

Stejně tak jako si někdo nedovede představit vánoce bez vánočky nebo vanilkových rohlíčků, tak se někteří neobejdou bez rybí polévky. Já se rovnou přiznám, že jsem ji nikdy nevyhledávala. Ale tento rok je plný výzev, které jsou potřeba pokořit, takže jsem se pustila i do rybí polévky. Receptů na rybí polévku je spousta. Mě zaujal… Číst dále…

Rajská polévka

Rajská polévka – já osobně jsem si k ní musela najít cestu postupně, ale od té doby, co jsem si vypilovala recept, tak bych ji mohla jíst každý týden. Děti mají raději sladší verzi, tak jsem zvolila kompromis. Během sezony rajčat použijte rozhodně čerstvá rajčata, polévka je pak skutečně výborná. Přes zimu a na jaře… Číst dále…

Letní studená polévka

V létě není většinou chuť na teplou polévku, proto jsou dobré zeleninové krémy, které jsou studené. Tato letní studená polévka na způsob gazpacha je ideální volba. Postup: Rajčata spaříme vařící vodou – stačí zalít a nechat půl minuty, scedit a oloupat slupku. Okurku oloupáme, nakrájíme na kousky, papriky vyloupeme a také nakrájíme. Cibuli rozkrojíme na… Číst dále…

Pesto z libečku

To máte tak, když je libečku už tolik, že nevíte co s ním. Zkusila jsem z něj udělat pesto, které bude ideální hlavně do polévek. Včera jsem si jej mázla ale jen tak na rozpečenou bagetu, na to dala mozzarellu a také to bylo výborné. Postup: Listy libečku omyjeme a dáváme do mixéru – vždy… Číst dále…

Špenátový krém s knedlíčky

Začíná období, kdy je k dostání čerstvý listový špenát. Je škoda toho nevyužít. A aby to nebyl jen obyčejný krém, přidala jsem jako bonus knedlíčky. Uvařte si hladký špenátový krém Rozpálíme si máslo a pár kapek olivového oleje, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme omytý špenát, nakrájené brambory, lehce osolíme a zalijeme vodou (stačí… Číst dále…