Výběr nového grilu a proč vyhrál plynový Weber?
Milujeme grilování. Stejně jako velká část Čechů a dalších národů. Přijde mi, že v dnešní době už gril patří k běžné výbavě domácnosti a pro některé se grilování stalo životním stylem.
I u nás doma na zahradě se gril rozpaloval často, ale přinášelo to s sebou určitý diskomfort, kdy musíme k altánu nanosit všechno na grilování, a pak to zase dlouze uklízet. Takže už při dostavbě domu jsme se těšili na to, jak budeme moct grilovat i na terase.
Jaký gril jsme vybrali a proč? Co nejčastěji grilujeme? Má nějaká specifika grilování pro děti? To vše vám prozradím v tomto článku a jak už je u mě zvykem, nebude chybět ani spousta fotek, které budu průběžně doplňovat.
Výběr grilu na terasu
Máme postavený pasivní dům s velkou terasou do dvora. Přesně tady jsem si od začátku představovala, jak budeme sedět, relaxovat a vychutnávat si dobré jídlo. Tím pádem za mě z první dobré odpadl gril na dřevěné uhlí. Byla bych asi neustále nervózní, jestli někde neupadne uhlík… navíc na dřevě a uhlí jsme grilovali celá ta léta zpět a i když to má i svoje kouzlo, tak já zrovna dvakrát nemusím to, že všechno oblečení musí rovnou do pračky a člověk je celkově kouřem načichlý. Jasně, jsou to detaily, ale když chcete grilovat častěji, je to určitá překážka.
Další věc je, že příprava dřeva a rozpálení grilu zabere víc času. Na víkend a například oslavy nám to nějak nevadí, ale když na něco grilovaného dostanete chuť i přes týden, celkem si to rozmyslíte.
U plynového a elektrického grilu vám všechna předchozí negativa odpadají. Oblečení nesmrdí, nemusíte se bát otevřeného ohně, gril je rozpálený během chvíle… ideálně řešení na terasu.
Elektrický gril za nás byl také chvíli ve hře, ale nakonec skrz menší rozměry jsme se přiklonili k tomu plynovému, se kterým už zvládneme i větší party.
Grily Weber: návštěva prodejny Topgrily.cz v Troubsku
E-shop a prodejnu Topgrily.cz znám díky práci. Jejich tým jsem školila na sociální sítě a díky tomu poznala, že svoji práci milují. Vše dělají poctivě, s nadšením a odvahou se neustále zlepšovat. Prodávají výhradně grily Weber, což je špička mezi grily. K tomu mají vyladěnou prodejnu, stejně tak procesy, zázemí a v neposlední řadě poradenství při výběru a také stylové grilovací kurzy.
I proto jsem ráda, že jsme se domluvili na barterové spolupráci a já se mohla stát jedním z jejich ambasadorů. Vážím si toho a ještě jednou děkuji za takovou příležitost.
Vzala jsem tedy manžela a naši nejmladší přímo k nim na prodejnu do Troubska. Z Brna sem dojedete za pár minut a otevřou se vám dveře do grilovacího království. Hodina tady byla málo. Takové množství grilů, doplňků a i třeba omáček a masa. Dokonalý!
Připadala jsem si jako Gábinka v říši grilů a manžel ten chvílema ani nedutal. :-)) Favorita jsme měli daného: WEBER SPIRIT EPX-325S GBS a společně s ním jsme si odvezli ještě sadu na čištění. Protože se s ním poctivě sžíváme, tak vám o něm napíšu víc v jednom z dalších článků, který bude zaměřený přímo na recenzi.
Teď se pojďte podívat na prodejnu. Mrkněte na tohle reelsko s Weber grily u mě na Instagramu, plus na galerii fotek z naší návštěvy.
Grilování pro děti
Když to vezmu kolem a kolem, zase tolik odlišností tam nenajdeme. Tedy za předpokladu, že už i pro sebe jako dospělé máte nastavenou kvalitu grilování vysoko.
- Kvalitní gril a hlavně čistý rošt. Tohle je bez debat. Těžko bude grilování v pohodě, když budete grilovat na špinavém roštu, jako “bonus” ještě na nějakých pochybných briketách, na které vám bude kapat tuk a tím pádem se do jídla bude uvolňovat karcinogenní kouř.
- Správná teplota a důkladná příprava masa. Právě u plynového grilu vidím jako plus podstatně snadnější regulaci teploty + v kombinaci se sondou na zjištění teploty uvnitř masa jako naprostou výhru.
- Dostatek náčiní během přípravy i grilování. Buďte důslední a mějte na přípravu masa jedno nádobí, které po kontaktu se syrovým masem důkladně umyjete. Na grilování a případné potírání opět speciální nářadí, které u grilování končí a rozhodně ho pak nepoužíváte také na servírování a samotnou konzumaci.
- Kvalitní suroviny. Ani na gril nepatří maso, u kterého si nejste jistí. Nebo nějaká zkažená zelenina, staré sýry… prostě NE! Pozor si dejte i u mletého masa na burgery a kupujte ideálně u ověřeného prodejce nebo ještě lépe: namelte si doma z čerstvého kusu masa, kde budete mít jistotu.
- Čas na domácí směs koření, bylinky a marinády. Vykašlete se na laciné směsi koření, kde na prvním místě stojí sůl a co do chuti to není žádná výhra. Radši vsaďte na kvalitu a základní suroviny. Já doma hodně využívám hmoždíř a vyloženě mě baví míchat různé koření případně vsadit jen na bylinky.
- Pro mladší děti volte libovější kusy masa, rybu, zeleninu…
- Na krvavý steak si děti ještě počkají. 🙂 Maso jim důkladně propečte a POZOR si dávejte hlavně u drůbeže!
- Dbejte na bezpečnost. Ať už máte jakýkoliv gril, nikdy ho nenechávejte bez dozoru.
- Vychutnejte si společně strávený čas.