recept z banánů

Banánový chlebíček podle Patrika

88%

Porcí

12

Příprava

12 min

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • 250 g špaldové mouky hladké
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 90 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 4 zralé banány
  • 200 g másla
  • cca 80 g čokoládových pecek (nastrouhané čokolády)

U nás v SHEANu máme takový jeden moc hezký zvyk. Každý, kdo má narozeniny, tak pro své kolegy připraví narozeninovou snídani. Už jsme ochutnali spoustu dobrot, procestovali kus světa a zároveň se tak můžeme navzájem inspirovat. Tento měsíc slavil také Patrik. Kolega, který řeší export do zahraničí a všechny překvapil luxusním banánovým chlebíčkem. Naprosto bez mučení přiznám, že já zvládla během dne hned 2 plátky. Nešlo odolat. A tak jsem si řekla o recept. Patrik ho sepsal tak poctivě, že vám ho sem s jeho dovolením kopíruji celý. Jediná změna: já dala méně cukru a více čokolády (v ingrediencích je to už upraveno).

Upečte si banánový chlebík

Ingredience je možný obměňovat. Čokoládový pecky dávám jen někdy. Jindy třeba do těsta přimíchám i klasicky práškový kakao :), zkoušel jsem i s nasekanýma ořechama a taky je moc dobrej. 

Se základem si jde hodně pohrát a chleba je tak pokaždý jiný, ale jeho chuť do nejvyšší míry ovlivňuje to, jak moc jsou zralý banány. Čím zralejší, tím lepší :D. Akorát pozor u hodně přezrálých banánů, těsto pak může být na můj vkus šíleně sladký, někdy dávám jen 150 g cukru, pak nouzově už hotovej chlebík pokapu javorovým sirupem nebo medem.

Postup

  1. Mouku prosejeme, a pak v míse smícháme se všemi suchými přísadami.
  2. V druhé misce rozmačkáme banány a zašleháme do nich vajíčka (dělám normálně vidličkou -> určitě by bylo hodně epesní to rozšlehat šlehačem i s cukrem, ale to nikdy nedělám :D).
  3. V mikrovlnce nebo na plotýnce rozehřejeme máslo.
  4. Do sypké směsi přelijeme rozmačkané banány s vajíčky a zchladlé rozpuštěné máslo.
  5. Celou směs promícháme a následně přelijeme do máslem vymazané formy na chlebíček -> v těstě je hodně másla, nikdy se mi nestalo že by chleba po upečení nevypadl, ale pro jistotu jde použít pečící papír.
  6. Vložíme do předehřáté trouby na 170 °C, pečeme 50 až 60 minut (těsto kontroluju už kolem 45 minut, má tendenci se na povrchu pálit, ale vnitřek je často ještě nedopečený, takže doporučuju rač i 2x testovat špejlí. Případně i kolem té 50 minuty přikrýt alobalem aby vršek nebyl moc spálený a dopéct.

Tajný Patrikův tip: pro milovníky arašídového másla (nebo oříškových másel obecně) je možný si porci/plátek chlebíku pokapat (nebo si na to prostě kydnout rovnou celou lžícu) toho másla -> je to pak pořádná kalorická bomba

Dobrou chuť!

banánový chlebabanánový chlebíček banánové těsto recept na banánový chlebíček

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
87.5 0 100