Ingredience
- 250 g špaldové mouky hladké
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- 90 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 4 zralé banány
- 200 g másla
- cca 80 g čokoládových pecek (nastrouhané čokolády)
U nás v SHEANu máme takový jeden moc hezký zvyk. Každý, kdo má narozeniny, tak pro své kolegy připraví narozeninovou snídani. Už jsme ochutnali spoustu dobrot, procestovali kus světa a zároveň se tak můžeme navzájem inspirovat. Tento měsíc slavil také Patrik. Kolega, který řeší export do zahraničí a všechny překvapil luxusním banánovým chlebíčkem. Naprosto bez mučení přiznám, že já zvládla během dne hned 2 plátky. Nešlo odolat. A tak jsem si řekla o recept. Patrik ho sepsal tak poctivě, že vám ho sem s jeho dovolením kopíruji celý. Jediná změna: já dala méně cukru a více čokolády (v ingrediencích je to už upraveno).
Upečte si banánový chlebík
Ingredience je možný obměňovat. Čokoládový pecky dávám jen někdy. Jindy třeba do těsta přimíchám i klasicky práškový kakao :), zkoušel jsem i s nasekanýma ořechama a taky je moc dobrej.
Se základem si jde hodně pohrát a chleba je tak pokaždý jiný, ale jeho chuť do nejvyšší míry ovlivňuje to, jak moc jsou zralý banány. Čím zralejší, tím lepší :D. Akorát pozor u hodně přezrálých banánů, těsto pak může být na můj vkus šíleně sladký, někdy dávám jen 150 g cukru, pak nouzově už hotovej chlebík pokapu javorovým sirupem nebo medem.
Postup
- Mouku prosejeme, a pak v míse smícháme se všemi suchými přísadami.
- V druhé misce rozmačkáme banány a zašleháme do nich vajíčka (dělám normálně vidličkou -> určitě by bylo hodně epesní to rozšlehat šlehačem i s cukrem, ale to nikdy nedělám :D).
- V mikrovlnce nebo na plotýnce rozehřejeme máslo.
- Do sypké směsi přelijeme rozmačkané banány s vajíčky a zchladlé rozpuštěné máslo.
- Celou směs promícháme a následně přelijeme do máslem vymazané formy na chlebíček -> v těstě je hodně másla, nikdy se mi nestalo že by chleba po upečení nevypadl, ale pro jistotu jde použít pečící papír.
- Vložíme do předehřáté trouby na 170 °C, pečeme 50 až 60 minut (těsto kontroluju už kolem 45 minut, má tendenci se na povrchu pálit, ale vnitřek je často ještě nedopečený, takže doporučuju rač i 2x testovat špejlí. Případně i kolem té 50 minuty přikrýt alobalem aby vršek nebyl moc spálený a dopéct.
Tajný Patrikův tip: pro milovníky arašídového másla (nebo oříškových másel obecně) je možný si porci/plátek chlebíku pokapat (nebo si na to prostě kydnout rovnou celou lžícu) toho másla -> je to pak pořádná kalorická bomba
Dobrou chuť!