Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 40 g droždí
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 250 ml mléka
- citronová kůra
- špetka soli
Hanácké koláče naše mamka peče už dlouho. Ještě jako malá holka si je pamatuji. Byly vždy v pátek kvůli babičce, protože ta dodržovala páteční půst (bez masa). Jakmile se rozvoní koláče z trouby, tak všechny mlsné jazýčky (včetně koček :-D) začínají kroužit okolo kuchyně a netrpělivě vyčkávat, kdy že budou venku. 🙂 Chce to ale chvíli počkat, nechat je vychladnout, ať vás nebolí břicha, a pak už si můžete pochutnávat.
Upečte si hanácké koláče:
Potírání:
švestková/hrušková povidla, oblíbená domácí marmeláda, čerstvé meruňky, borůvky… jak je libo. ♥
Tvarohová náplň na hanácké koláče:
300 g tvarohu, 80 g cukru, 3 žloutky, rozinky, citronová kůra
Drobenka na koláče:
100 g másla, 100 g cukru, vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky
Připravíme si kvásek z vlažného mléka cukru a droždí. Přidáme k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu, citronové kůře a špetce soli. Vytvoříme polotuhé těsto, které necháme přikryté hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělíme na 4-6 dílů (podle toho, jak velké koláče chceme mít), rozválíme na menší placky, naplníme tvarohem, opět vyválíme, potřeme povidly, případně naskládáme rovnoměrně ovoce a posypeme připravenou drobenkou (tu si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience na drobenku a ručně je promneme).
Potřeme okraje rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud koláče nezezlátnou. Po vytažení můžeme okraje potřít ještě rozpuštěným máslem s kapkou rumu.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.