hanácké koláče

Hanácké koláče

77%

Porcí

4-6 menších, nebo 2 velké koláče

Hlasuj

Like 36

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 40 g droždí
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • citronová kůra
  • špetka soli

Hanácké koláče naše mamka peče už dlouho. Ještě jako malá holka si je pamatuji. Byly vždy v pátek kvůli babičce, protože ta dodržovala páteční půst (bez masa). Jakmile se rozvoní koláče z trouby, tak všechny mlsné jazýčky (včetně koček :-D) začínají kroužit okolo kuchyně a netrpělivě vyčkávat, kdy že budou venku. 🙂 Chce to ale chvíli počkat, nechat je vychladnout, ať vás nebolí břicha, a pak už si můžete pochutnávat.

Upečte si hanácké koláče:

Potírání:

švestková/hrušková povidla, oblíbená domácí marmeláda, čerstvé meruňky, borůvky… jak je libo. ♥

Tvarohová náplň na hanácké koláče:

300 g tvarohu, 80 g cukru, 3 žloutky, rozinky, citronová kůra

Drobenka na koláče:

100 g másla, 100 g cukru, vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky

Připravíme si kvásek z vlažného mléka cukru a droždí. Přidáme k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu, citronové kůře a špetce soli. Vytvoříme polotuhé těsto, které necháme přikryté hodinu kynout.

Po vykynutí rozdělíme na 4-6 dílů (podle toho, jak velké koláče chceme mít), rozválíme na menší placky, naplníme tvarohem, opět vyválíme, potřeme povidly, případně naskládáme rovnoměrně ovoce a posypeme připravenou drobenkou (tu si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience na drobenku a ručně je promneme).

Potřeme okraje rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud koláče nezezlátnou. Po vytažení můžeme okraje potřít ještě rozpuštěným máslem s kapkou rumu.

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

hanácký koláč borůvkovýrecept na hanácký koláčhanacke-kolace letni-receptjak upéct hanácký koláčkoláč hanáckýhanacky-kolac-na-plech merunkovy-hanacky-kolac

hanacke-kolace

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
76.595744680851 0 100
-->