Obědy a svačiny do práce
Jídlo do krabičky – pro někoho nutnost, pro jiného zvyk a pro mě malý rituál, jak si uprostřed dne užít dobré jídlo ve společnosti kolegů.
Proč si nosím obědy do práce? Nejen kvůli ušetřeným penězům a času, ale hlavně proto, že mám kontrolu nad tím, co jím, a můžu se pokaždé těšit na něco, co opravdu stojí za to. V dnešním článku vám ukážu nejen důvody, proč si do práce připravuju vlastní obědy ale i pár tipů, jak se na to s minimálním úsilím připravit.
Jde se jíst!
U nás doma je to celkem zakořeněno. Moje mamka připravuje obědy pro tátu už x let. Vzhledem k tomu, že je doma, dřív se starala o babičku a má zdravotní komplikace, tak pro ni nebyl problém vařit téměř každý den teplé jídlo. Poslední roky se ve vaření střídáme. Bydlíme vedle, takže ta domácnost, která zrovna vaří oběd, tak ho připravuje i pro tu druhou. Pro někoho nemyslitelné, pro nás veliká výhoda a zároveň i finanční úspora.
Když píšu o finanční úspoře, tak to platí i v porovnání s meníčky. Pamatuju si dobu, kdy jsem pracovala v místní hospůdce. Meníčko začínalo za 55 Kč včetně polévky. Pak to šlo na 59, 69… dnes naprosto sci-fi částky. Aktuálně se cena za oběd pohybuje průměrně okolo 150 Kč, ale spíš se bavíme o částkách okolo 180 Kč.
Což o to, nevadí mi dát za jídlo občas i větší sumu, ale očekávám od toho nějakou tu chuť a většinou si vybírám taková jídla, která si doma běžně nevaříme. Takže u meníček to většinou v okolí neplatí a sáhnu po nich jen minimálně.
Nejvíc krabičkářů ale v mém okolí přibylo v době covidové. Dost lidí zjistilo, že je fajn si vařit doma a v naší rodině se to jen víc prohloubilo.
Svačinové a obědové krabičky
Když už si tedy doma uvaříte, tak si to jídlo musíte do práce v něčem dovézt. Za těch pár let jsem vystřídala kupu krabiček. Některé se u nás ohřáli jen na krátkou dobu, jiné používáme dlouhodobě. Když bych to vzala jako poměr cena/kvalita, tak fajn vychází skleněné dózy z IKEA.
Jenže nenabízí žádnou takovou, která by byla rozdělena na víc částí. Takže jako na zavolanou přišla nabídka vyzkoušet novinky z e-shopu mimmo.cz, který ode mě z blogu i sítí už znáte. Je to přesně taková dóza, kterou jsem si vysnila a jako bonus v krásně barevném provedení. Vybral jsem si růžovou variantu skleněné krabičky se silikonovým dnem.
V nabídce najdete i modrou variantu. Obě mají objem 740 ml a jsou vyrobeny z borosilikátového skla, které je odolnější vůči tepelnému šoku než běžné sklo. Krabička je tedy dělená na 2 části a můžete ji dát do myčky nádobí, mrazáku, mikrovlnné trouby i klasické trouby (samozřejmě bez té silikonové části a vršku). Díky silikonovému těsnění je víko vzduchotěsné a nepropustné.
Do krabičky se vleze plnohodnotný oběd. Pro představu porovnání ještě i na talíři.
Doma máme každopádně víc krabiček, takže na snídaně a svačiny už většinou volím lehčí plastové boxy nebo silikonové kapsy, které se dají používat opakovaně a šetříte díky tomu přírodu.
Jak ušetřit čas při chystání jídla do práce?
Spousta z vás určitě stejně jako já chystá jídlo nejen pro sebe do práce ale také pro děti do školy. Já řeším tedy jen svačiny, když si děti nevyberou nebo mají delší vyučování, ale i tak je u toho potřeba myslet na to, že to musí být jídlo, které vydrží chvíli mimo lednici.
Jako fajn varianty se nabízejí:
- zeleninové saláty
- těstovinový salát (bez majonézy!)
- wrap/tortilla, která je dobrá studená i teplá
- trhané maso (na svačinu do toastu/chleba, na oběd s klasickou přílohou)
- quiche
- slané muffiny
- pečená zelenina s hummusem
Doufám, že jsem vás třeba trochu i inspirovala a přinesla nové nápady do kuchyně, které pak doma využijete. Věřím, že se vyplatí věnovat čas tomu, co jíme. A budu se těšit zase příště.
Gabi