Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 40 g cukru krupice
- 1 žloutek
- 50 g másla
- špetka soli
- 40 g čerstvého droždí
- 1 bio vanilkový cukr
- domácí marmeláda/ povidla/ čokoláda /lískooříškový krém
- kousek másla na potření
Koblihy. Dnes už jsou k dostání po celý rok, ale dřív se pekly hlavně na Masopust (ostatky/fašank), který připadá na únor. U nás na vesnici chodí jednou za dva roky masopustní průvod plný masek, které obchází vesnici dům za domem. A každá hospodyně má pro průvod nachystané nějaké to občerstvení. Často právě koblihy. Ty bývají nejčastěji smažené a plněné marmeládou, povidly nebo nějakou čokoládovou náplní. My je doma ale už asi čtvrtý rok pečeme. A tady máte jeden z našich receptů – ten kynutý.
Pozn. tento recept jsem připravovala i do kuchařky a tam jsem použila část žitné mouky hladce mleté (100 g z celkových 500 g). I v tomto případě byly koblihy výtečné.
Počet koblížků záleží na velikosti, kterou vykrajujete. My je měli naposledy větší a bylo jich z této dávky 15. Když uděláte menší kolečka, naděláte i 25 koblihů.
Recept na pečené koblihy
Připravíme si kvásek z mléka, cukru a droždí. Přidáme ke zbytku ingrediencí a vypracujeme těsto. Necháme vykynout zhruba hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto po částech rozválíme a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme lžíci náplně, druhým kolečkem přikryjeme a důkladně stlačíme okraje.
Naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout ještě 15 – 20 minut. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu cca 12 minut dozlatova.
Ihned po vytažení z trouby koblihy potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.