Ingredience
- 1 kg vařených brambor
- 250 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupice
- 3 vejce
- sůl
- máslo na omaštění
- mletý mák
- moučkový cukr
- švestky
Víte, co se mi líbilo na dětství? Že když jste byli nemocní a něco vás trápilo, tak když jste si něco přáli, tak se to maminky snažily vždy splnit a udělat vám radost. O to stejné se snažím i já u dětí, a i když je mi 30, tak teď když mi není extra dobře a řekla jsem mamce, že bych měla chuť na bramborové knedlíky se švestkami, tak byly na oběd hned druhý den… ♥ Proto se jmenují tyto knedlíky po mamce a s jejím svolením vám sem přepíšu recept na ty nejlepší bramborový knedlíky se švestkami široko daleko.
Mimochodem – když se u nás vařily dřív, když jsme byly se ségrou ještě malé, tak tam mamka nechávala pecky… a my pak jen soutěžili všichni v tom, komu na talíři zbude víc pecek. :-))
Ukoulejte si doma bramborové knedlíky plněné švestkami
Hned ráno si uvaříme brambory ve slupce a jakmile vychladnou, tak je oloupeme.
Dál si připravíme švestky, které je potřeba umýt a šetrně vypeckovat (teda pokud nechcete nechat pecky v knedlíku).
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nebo případně prolisujeme a smícháme s moukou, dětskou krupicí, špetkou soli a vejci. Nejdříve vidličkou, potom ručně a vše pěkně propracujeme. Těsto musí být tužší a je potřeba jej hned vyválet.
Pomoučíme si vál, na něm vyválíme vždy část těsta a nakrájíme na stejně velké čtverečky.
Do každého čtverečku pak dáme švestku a v dlaních pěkně zaoblíme knedlík tak, aby nevylézal ani kousíček švestky.
Dáme si do velkého hrnce vařit vodu, kterou jen lehce osolíme a jakmile voda vře, tak do ní dáme vařit na zhruba 6 minut knedlíky (vyplavou na hladinu).
Ještě teplé knedlíky omastíme máslem a posypeme mletým mákem s moučkovým cukrem.
Tip: knedlíky můžeme také podávat s tvarohem a meduňkou, nebo s opraženou strouhankou na másle.
Poznámka: pokud budete mít mladé brambory, které jsou víc vodnaté, tak počítejte s tím, že možná bude potřeba přisypat více mouky.
Dobrou chuť!