zavařená zelenina

Zavařovaná zelenina

100%

Porcí

9 sklenic

Příprava

30 min

Vaření

45 min

Hlasuj

Nálev

  • 1300 ml vody
  • 400 ml bílého vinného octa
  • 150 g cukru krystal
  • 2 kávové lžičky růžové himalájské soli
  • 4 bobkové listy
  • 1 a 1/2 kávové lžičky hořčičného semínka
  • 1 a 1/2 kávové lžičky celého barevného pepře
  • 1 kávová lžička celého nového koření

Zelenina na zavaření

  • 1 květák
  • 1 kg okurek zavařovaček
  • větší svazek mrkve
  • svazek (cca 5 kusů) malé červené cibule
  • 2 bílé cibule

Léto + zelenina = zavařování → pohodová zima.

Tahle rovnice mě baví, co vás? Zavařujete doma? Jestli ano, určitě znáte kvasný bzenecký ocet, který k této oblíbené letní činnosti neodmyslitelně patří. Já letos ale ochutnala díky dlouhodobé spolupráci letos doma i jejich další octy, díky čemuž jsem se rozhodla, že letos “naši” zeleninovou směs vyzkouším s bílým vinným octem.

Nálev jsem samozřejmě ochutnala ještě před samotným zavařováním a už při tomto zkoušení mě bavil. A co teprve po otevření už hotové zavařovačky. Mňamka! Takže jestli vás letošní zavařování teprve čeká, zkuste tuto variantu také.

bílý vinný ocet zavařování

Zavařujeme zeleninu za 3-2-1 TEĎ

Jako první si důkladně umyjeme sklenice, do kterých budeme zavařovat zeleninu – i v případě, že jsou nové.

Pak se vrhneme na zeleninu. Tu vydrhneme kartáčem na zeleninu a umyjeme vodou. Květák si nalámeme na jednotlivé růžičky, nakladačky nakrájíme na tlustší plátky, mrkev na kousky, bílé cibule na plátky a menší červené na čtvrtky.

Troubu si předehřejeme na 150 °C (případně se řiďte návodem vaší konkrétní trouby) – já dávám funkci s párou.

Do hrnce nalijeme vodu a k ní bílý vinný ocet. Přisypeme všechny ingredience na nálev a necháme vařit.

Během toho si naskládáme zeleninu do sklenic a ty položíme na hluboký plech.

Jakmile začne voda probublávat, vařič vypneme. Ochutnáme nálev (my máme doma radši trochu kyselejší, takže pokud patříte ke skupině “sladkých nálevů”, tak si ho doslaďte) a opatrně naléváme do sklenicTy hned uzavřeme/zavíčkujeme. Na plech pak nalijeme vodu (stačí cca 1 cm) a sklenice rozmístíme tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Dáme zavařovat do trouby na 45 minut.

Po vytažení z trouby necháme vychladit, a pak už skladujeme klasicky na temném a chladnějším místě.

Dobrou chuť!

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

zavařování

ZAVAŘOVÁNÍ mrkev-zavarovani zavrovanisměs zeleniny zavařování zelenina-zavarovani

nálev k zavařováníocet na zavařovánípostup zavařování zavarovani-zeleniny zeleninova-smes-zavarovanizavařujeme v trouběsměs zeleninyzavařovaná zelenina návodokurky zavařovánízavařování zavareny-kvetakzavařená zelenina

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100