Ingredience
- 1 kg brambor
- 180 g hrubé mouky
- 120 g modrý mák (mletý)
- 90 g dětské krupice
- 2 celá vejce
- špetka soli
- švestková povidla
- máslo
Oblíbené jídlo mého dětství a to nejsem vyloženě fanoušek “sladkých obědů”. Doma jsme je dělávali tak, že jsme uvařili samotné bramborové šišky, které se omakovaly až po uvaření. Občas je fajn ale zkusit zajeté věci jinak. Například tak, že si mák přidáte už rovnou do těsta.
Každopádně pro vás mám obě varianty a nechám na vás, kterou si vyberete. 🙂
Makové šišky z bramborového těsta
Brambory si uvaříme ve slupce doměkka (ideální je, pokud si je uvaříme den předem). Scedíme, necháme vychladnout. Jakmile je oloupeme, ihned je nastrouháme najemno. Přidáme mouku, dětskou krupici, mák, vejce a špetku soli.
Vypracujeme hladké těsto, z kterého si vytvarujeme tenký váleček a nožem nakrájíme na šišky. Mezitím si dáme vařit vodu. Jakmile je voda vroucí, vhodíme šišky a vaříme, dokud nevyplavou nahoru.
Scezené šišky poklademe tenkými plátky másla a pokapeme rozehřátými švestkovými povidly.
Bramborové šišky s mákem a povidly
Počet porcí: 7
Ingredience:
700 g brambor
200 g hrubé mouky
150 g dětské krupice
1 vejce
špetka soli
Jak na klasické bramborové šišky:
Brambory uvaříme celé ve slupce doměkka (zhruba 25 minut). Necháme je zcela vychladnout, až poté je příborovým nožem oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Uděláme si do brambor důlek, rozklepeme do něj vejce a brambory lehce osolíme. Vidličkou vejce zapracujeme a přidáme postupně mouku a dětskou krupici.
Vše zpracujeme ručně do hladkého těsta a dáme si jej na 15 minut odpočinout do chladna.
Dáme si vařit vodu do velkého hrnce a začneme tvarovat malé šišky z těsta. Do vroucí vody je dáváme, až jich máme co nejvíce, aby se vařily stejnoměrně. Ve vroucí vodě vaříme zhruba 3-4 minuty, dokud nevyplavou.
Podáváme je pak lehce omaštěné máslem, posypané mletým mákem a s povidly.