Pomazánka z červené řepy

100%

Porcí

6

Příprava

10 min

Vaření

1 h

Hlasuj

Ingredience

  • 2 velké červené řepy
  • 125 g tvarohu (kostka)
  • 2 snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • čerstvě mletá sůl
  • čerstvě mletý pepř

Červenou řepu milujeme. Nejen že skvěle chutná a má ohromnou spoustu využití, ona je i zdravá a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Ideální je, pokud se jí řepa syrová, ale ne všem tak chutná.

S řepou se dá v kuchyni neuvěřitelně experimentovat. Dávám ji do dezertů (s čokoládou luxusní kombinace), dělám polévky, přidávám k masu nebo dělám saláty. Včera jsem se pustila do pomazánky a krapet upravila starší recept.

Jednoznačně musím říct, že do pomazánky mi chutná více řepa pečená než vařená. Výsledná chuť je zcela někde jinde. Určitě ji vyzkoušejte, teď na podzim a v zimě ideální k večeři třeba na rozpečené toasty.

Postup:

Řepy si očistíme a odkrojíme špatné části (pokud máte větší řepu, mohou být části zdřevnatělé). Nakrájíme na větší kusy a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, lehce opepříme a přidáme rozmarýn. Pečeme zhruba 50-60 minut.

Po upečení chvíli počkáme, aby se nám řepa dobře strouhala. Strouháme ji na hrubém struhadle a “slupku”, která nám zůstane v ruce a nejde nastrouhat rozhodně nevyhazujeme – je v ní zachováno nejvíce chuti, takže ji buď přikrájíme na malé kousky k nastrouhané řepě nebo ji použijeme na ozdobu.

Přidáme tvaroh, promícháme a lehce dosolíme a případně i přidáme špetku pepře.

repa-deti-recept repova-pomazanka-zdrava-vecere pomazanka-cervena-repa repa-pomazanka cervena-repa-pomazanka

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100
-->