Korpus
- 250 g vařené červené řepy
- 100 g 60% čokolády
- 180 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 225 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 50 g kakaa holandského typu
- ¼ lžičky soli
- 200 ml slunečnicového oleje
- máslo na vymazání formy
Poleva
- 150 g 60% čokolády
- 140 ml zakysané smetany
- 5 lžic moučkového cukru
Zuzka, moje skvělá kamarádka. Dvojče, které jsem nikdy neměla. Osoba, se kterou vidím spoustu věcí stejně. Miluji její návštěvy a nejen proto, že pokaždé doveze něco dobrého. I když tentokrát jsem několikrát zdůraznila, že nic vozit nemá. Stejně si nedala říct a přivezla tento úžasný řepovo-čokoládový dort. Děti se na něj hned vrhly a já měla dva kousky.
Ručím vám, že i odpůrci červené řepy si pochutnají, a pokud jim neřeknete, že v dortu řepa je, tak to nepoznají.
Postup:
Řepu nastrouháme na hrubé straně struhadla (nebo sekáme v mixéru). Nalámanou čokoládu dáme do mísy a nad hrncem s vroucí vodou ji necháme rozpustit.
Mezitím si ušleháme cukr a vejce do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidáme čokoládu a směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli. Pak teprve do těsta vmícháme řepu a olej.
Vzniklé těsto přendáme do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečeme asi 50 minut při 180°C.
Korpus vyndáme z trouby a po pěti minutách vyklopíme z formy.
Čokoládu, zakysanou smetanu a moučkový cukr dáme do mísy, posadíme ji na hrnec s vroucí vodou a obsah vymícháme dohladka. Sejměme z tepla. Necháme zchladnout, a pak ve vlnách navrstvíme na dort.