Ingredience
- 200 g másla
- 300 g hladké mouky
- z 1 citronu citronové kůry
- z 1/2 citronu citronová šťáva
- 80 g třtinového cukru
- 1 vejce
Tyto citronové sušenky mají jednu velikou výhodu. Zvládnou je připravit i starší děti (za pomoci vás rodičů nebo prarodičů i ty mladší), jsou moc dobré a nemusíte si je péct pouze na Vánoce, ale klidně kdykoliv během roku.
Hladkou mouku klidně nahraďte částí špaldovou nebo žitnou hladce mletou.
Jak si upéct voňavé citronové sušenky
Máslo vytáhneme z lednice, aby lehce povolilo a mělo stejnou pokojovou teplotu jako vejce. Vezmeme mísu (nebo robot) a vyšleháme máslo s cukrem. Přidáme vejce a zašleháme ho.
Přisypeme prosátou mouku, a přidáme citronovou kůru a šťávu z citronu. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové folie a dáme na 1 hodinu do lednice.
Vytáhneme těsto, necháme jej 5 minut povolit, propracujeme v ruce a rozdělíme na menší části, třeba 3, poprášíme moukou vál a vyválíme těsto, ze kterého vykrajujeme vybrané tvary.
Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 7-9 minut.