Ingredience
- 4 velké hrušky
- 7 sladkých jablek
- 1 pomeranč čerstvě vymačkanou šťávu
- 50 g rozinek
- 1/2 kávové lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 zarovnaná kávová lžička mleté skořice
- špetka mletého anýzu
- špetka mletého koriandru
- špetka mletého nového koření
- špetka mletého badyánu
- 400 ml vody
Bez přidaného cukru, rychle připravený, vhodný i jako jedlý dárek – to vše splňuje vánoční džem, který už při vaření voní právě jako Vánoce. Vyvážená směs koření a pro doplnění šťáva z čerstvě vymačkaného pomeranče.
Uvařte si voňavý vánoční džem:
Slupku u ovoce v tomto případě necháváme, Vykrojíme jen jádřince, ovoce umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce, přidáme šťávu z pomeranče, rozinky, zázvor a všechno koření. Zalijeme vodou a vaříme. Průběžně mícháme a zhruba po 30 minutách vaření vše lehce rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby nám zůstaly v džemu i kousky ovoce.
Díky rozinkám a sladkému ovoci není potřeba žádný další cukr. Jen je potřeba džem sníst během pár týdnů, aby se nekazil.
Necháme ještě 5 minut povařit a horké dáme do čistých sklenic. Pokud máme šroubovací sklenice, otočíme dnem vzhůru a 24 hodin takto necháme stát.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).