Ingredience
- 140 g žitné celozrnné mouky hladce mleté
- 140 g hladké mouky
- 1 zarovnaná kávová lžička soli
- 180 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- 1 kávová lžička cukru krupice
- 30 ml olivového oleje
- 1 celé vejce
- 1 velká polévková lžíce lněných semínka
Pro domácí pečivo máme slabost. Baví mě zkoušet nové a nové druhy, míchat mouky, přidávat semínka a také přemýšlet, jak si krapet tu práci ulehčit. Na chleba máme doma ošatky a mísy, pokukuji po formě na bagety a teď jsem použila silikonovou formu na bulky, kterou hodlám vyzkoušet taky na domácí koláče (podle popisu je ideální na malé bochánky chleba) 🙂
Silikonové formy mám ráda celkově. Nemusí se zbytečně moc vymazávat tukem a dobře se čistí, takže svoje místo si u mě v poličce vedle silikonových forem na muffiny našla.
Jak si upéct domácí bulky
Do větší mísy si nasypeme mouky se solí a promícháme vařečkou. Čerstvé droždí si lžičkou rozmícháme s cukrem, dokud nebude tekuté. Přilijeme trochu vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Do mouky nalijeme olivový olej a půl vejce (rozkvedláme si ho s trochou vody a druhou půlku schováme do lednice na potření bulek). Přidáme kvásek, semínka a promícháme. Vyklopíme na pomoučený vál a ze 2 minuty prohněteme.
Dáme těsto zpět do mísy, jen lehce pomoučíme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout zhruba 50 minut.
Vyndáme opět na pomoučený vál, prohněteme a rozdělíme do formy (nebo na plech s pečícím papírem), přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Předehřejeme si troubu na 180-200 °C, potřeme bulky vejcem a posypeme semínky.
Pečeme zhruba 15-18 minut pěkně dozlatova.
Formu lze sehnat na bavimevarit.cz, což je skutečně přesně pojmenovaný e-shop s kuchyňskými potřebami :-))