Letní ovocný koláč

100%

Porcí

8

Příprava

15 min

Vaření

20 min

Hlasuj

Těsto

  • 100 g špaldové mouky hladce mleté
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 2 kávové lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 250 g ricotty
  • 3-4 polévkové lžíce medu
  • třešně a jahody

Želatina s agarem

  • 350 ml ovocné šťávy / juicu (malinový, jahodový, ovocný)
  • 5 lístků šalvěje
  • 3 kávové lžičky agaru

Bylo teplo. Veliké teplo. Petr měl svátek (i když tento svátek prý neslaví), a tak jsem si řekla, že upeču nějaký ten ovocný koláč. Mrkla jsem do lednice a nějak moc tam toho zrovna nebylo. Ale koukala tam na mě ricotta a věděla jsem, že už dozrávají třešně a na záhonku seženu pár jahod. Cestou od jahod jsem šla kolem bylinek a padla mi do oka šalvěj. Asi mě osvítil nějaký duch inspirace, utrhla jsem ji a nesla společně s ovocem domů.

Kvůli zavařování mám doma naštěstí i dostatečnou zásobu agaru, k tomu ovocný juice a tradááá, “želatinová” poleva.

Jako řeknu vám, ten koláč, který vznikl metodou “co dům dal” byl vážně výborný. Češi prý nemají rádi přehnané používání superlativ, ale on byl vážně tak moc dobrej! Ach.

Vyrazte na zahradu nebo na trh, sežeňte trochu dostupného čerstvého ovoce a běžte péct.

Upečte si zdravý letní koláč s ovocem

Smícháme veškeré ingredience na těsto. Nejdřív ty sypké, potom tekuté. Bude to chvíli trvat. Pěkně pomalu vařečkou nebo vezmeme na pomoc robota.

Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme hrubou/polohrubou moukou. Navrstvíme těsto a vmáčkneme část umytého ovoce (třešně vypeckujte).

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180-200 °C po dobu zhruba 20-30 minut (raději ale zkontrolujeme upečení špejlí – těsto se nesmí lepit).

Necháme alespoň lehce vychladnout.

V menším hrnci dáme vařit juice (ovocnou šťávu) se šalvějí. Jakmile začíná vařit, přidáme agar a necháme ze 3 minuty vařit. Odstavíme z plamene. Také necháme chvíli chládnout. Na koláč rozvrstvíme zbytek ovoce, pak opatrně nalijeme na upečený koláč želatinu do formy. Trochu želatiny se dolů dostane, ale to nevadí.

Dáme do lednice. Zhruba za hodinu se dá koláč krájet, ale kdo si počká do druhého dne, tak udělá dobře, protože pak je koláč ještě lepší.

ovocny_letni_dezert letni_dezert_rychly kolac_s_ovocem_recept ovocne_recepty

letni_ovocny_kolac_zdravy kolac_recept_ovoce zdravy_dezert_agar

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100