Salát
- 1 svazek ředkviček
- 1/2 salátové okurky
- 1 mísa (125 g) polníčku
- 3 jarní cibulky
- olivový olej
- čerstvě mletá sůl
- citronový pepř
- chilli paprička
Žampiony
- 400 g žampionů bílých
- čerstvě mletá sůl
- drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- máslo
- případně šunka
Zeleninový salát (s pečenými žampiony)
Teď na jaře máme stále častěji chuť na saláty. Jejich výhoda je jednoznačně v rychlosti, chuti a navíc do těla dostanete spoustu vitaminů.
Tento zeleninový se hodí hlavně na jaro, kdy je k dostání první jarní cibulka, ředkvičky a polníček. Pro starší děti a dospělé doporučuji doplnit pečenými žampiony a čistě pro dospělé a milovníky ostřejšího navíc přidat chilly papričku.
Postup přípravy salátu:
Veškerou zeleninu očistíme a umyjeme. Polníček necháme jak je, ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak jarní cibulku a okurek ještě na půlky. Zakapeme olivovým olejem, lehce osolíme a přidáme citronový pepř. Pro dospělé přidáme na tenká kolečka chilli papričku. Podáváme čerstvé.
Pokud chceme doplnit salát pečenými žampiony, připravíme si nejdřív je a salát během jejich pečení, aby byl co nejvíce čerstvý.
Žampiony očistíme, dáme na plech, lehce osolíme, okmínujeme, opepříme a poklademe tenkými plátky másla. Pečeme na 180 °C zhruba 20 minut. Chutné je také přihodit k žampionům ze 4 plátky šunky (nakrájet na koousky).