Ingredience
- 10 malých hrušek
- 1 citron
- 800 g černého jeřábu
- 450 g třtinového cukru
Postup:
Kuličky černého jeřábu, které jsme řádně obrali a oprali dáme povařit na půl hodiny, pak je rozdělíme do čistých skleniček (musí nám v nich zbýt dostatečné místo na hrušky).
Hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Dáme do hrnce s vodou, přistrouháme citronovou kůru, vymačkáme citronovou šťávu a povaříme tak, aby hrušky byly lehce změklé.
Do každé sklenice nasypeme část cukru, přidáme hrušky i s nálevem a zavíčkujeme.
Kompot sterilujeme 30 minut (na 90 °C – od té doby počítat 30 minut). Pak necháme zchladnout a uskladníme v temnu a chladnu.
Kompot je dobrý jako doplněk k různým dezertům – jako kontrast k sladké chuti.
Dejte vědět svým přátelům...
100
0
100