Bramborový závin s listovým špenátem a uzeným masem

Hlasuj

Ingredience

  • 1,5 kg brambor (typ C)
  • 500 g (zhruba) hrubé mouky
  • 100 g dětské krupice
  • 1 vejce
  • 2 lžičky soli
  • vejce na potření
  • rozpuštěné máslo

Náplň

  • 300 g uvařeného uzeného masa
  • 450 g zahuštěného listového špenátu

Postup:

Umyté brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě doměkka. Slijeme je a téměř ihned loupeme (nejlépe se mi loupou příborovým nožem). Připravíme si velký vál, který si pomoučíme a nastrouháme na něj brambory na hrubém struhadle. Do hromádky vyklepneme důlek, posypem solí a přisypeme zhruba 3/4 mouky a všechnu dětskou krupici (každé brambory potřebují mouky jiné množství, proto pak raději dosypeme postupně). Rukama vše smícháme a vypracujeme měkké nelepící těsto.

Z těsta uděláme bochánek, rozdělíme jej na dvě části a z každého vyválíme obdélníkový plát (zhruba půl centimetru tlustý). Potřeme rozpuštěným máslem, rozetřeme pásek špenátu a vedle pásek nakrájeného uzeného masa. Pečlivě zabalíme, pomašlujeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct na plech s pečícím papírem do předem vyhřáté trouby na 200 °C dokud závin krásně nezezlátne (zhruba 35 minut).

Závin lze i vařit – záviny se zabalí do potravinářské folie, pevně stáhnou a vaří ve vroucí vodě zhruba 25 minut.

Pozn. Špenát do náplně si připravíme klasicky orestováním cibulky na lžíci olivového oleje, zaprášením mouky. Zalijeme mlékem, přidáme listový špenát, prolisovaný stroužek česneku – v tomto případě nemusíme solit, protože uzené maso je dostatečně slané.

(listový špenát, 1 malá cibule, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce žitné mouky jemně mleté, 1 stroužek česneku, 100 ml mléka)

Při podávání lze doplnit restovanou cibulkou.

bramborovy-zavin2

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100
-->