Take jsem ted v tydnu vyzkousela a mohu jen doporucit 🙂 Servirovala jsem ale se zakysanou smetanou, jelikoz mam doma mlsouny a bylo to mnamozni!
Ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g pšeničné celozrnné mouky hrubě mleté
- 1 velká lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- kůra z 1/2 očištěného citronu
- 2 celá vejce
- 125 g másla
Dýni je většina z nás zvyklá jíst “na slaný způsob”. Je to škoda, protože ve sladké verzi je někdy snad ještě lepší.
Tady v kombinaci s medem a ořechy Vás neskutečně překvapí.
Postup:
Náplň: 1 menší dýně, 200 g zakysané smetany, 4 lžíce medu, šťáva z 1/2 citronu, 2 celá vejce, lžička skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru
Dokončení: velká hrst vlašských ořechů, 2 lžíce medu, máslo
Z mouky, cukru, soli, nastrouhané citronové kůry, vajec a změklého másla vypracujeme nelepivé těsto – ideální je začít vidličkou a jakmile se mouka spojí s máslem a vejci, tak těsto dopracovat ručně. Těsto zabalíme do potravinové folie a vložíme na 30 minut do lednice.
Mezitím oloupeme dýni, vykrojíme semínka a dáme ji uvařit doměkka.
Těsto po 30 minutách natlačíme do vymazané formy, propícháme vidličkou a vrátíme zpět na 10 minut do lednice.
Dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme smetanu, med, šťávu z citronu, koření a ještě promixujeme, nakonec vmícháme i vejce. Tuto směs nalijeme na těsto do formy.
Ořechy opražíme na másle a smícháme s medem. Nandáme na náplň, přikryjeme formu alobalem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Po 30 minutách odkryjeme alobal a necháme ještě dalších 15 minut dopéct.
Podáváme vychlazené s lžící bílého jogurtu.