jak upéct domácí rohlíky

Maminčiny domácí rohlíky

70%

Porcí

12 rohlíků

Příprava

15 min

Vaření

15 min

Hlasuj

Like 19

Ingredience

  • 500 g BIO hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 čajová lžička cukru krystal
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 260 ml vody
  • 3 zarovnané polévkové lžíce majonézy
  • 1 žloutek na potření

Domácí pečivo je poslední dobou trendy a dá se říct, že recepty na něj jdou teď z ruky do ruky (respektive z mailu do mailu :-)). Minulý týden se do pečení pustila mamka a to vážně ve velkém. Součástí byly i tyto chutné rohlíky, na které jsem vám slíbila recept.

Přepisuji ho přesně podle ní, ale co se týče mouky, můžete část hladké nahradit žitnou hladce mletou. A pak si rohlíky můžete posypat oblíbenými semínky/kmínem/mákem. Záleží na vás, co vám nejvíc chutná.

Upečte si majolkové rohlíky

Jako první si připravíme kvásek. Smícháme rozdrobené droždí s cukrem a vmícháme ho do vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.

Ve větší míse smícháme mouku se solí, přidáme do ní kvásek, olej a majonézu. Promícháme vařečkou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na 60 minut na teplé místo.

Poté si nachystáme vál, pomoučíme ho moukou a vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých částí. Ty vyválíme zhruba do trojúhelníku a smotáme do tvaru rohlíku. Skládáme je na plech s pečícím papírem, přikryjeme opět utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.

Rozehřejeme si troubu na 200 °C (pokud máme parní, zapneme funkci páry), rohlíky potřeme rozšlehaným žloutkem, případně posypeme libovolnou ingrediencí a dáme péct na 15 minut.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

pečení domácího pečivadomácí rohlíkydomácí rohlíkpostup na domácí rohlíkynávod na domácí rohlíkydomácí pečivo rohlíky

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
70.37037037037 0 100