Ingredience
- 500 g BIO hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1 čajová lžička cukru krystal
- 3/4 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 260 ml vody
- 3 zarovnané polévkové lžíce majonézy
- 1 žloutek na potření
Domácí pečivo je poslední dobou trendy a dá se říct, že recepty na něj jdou teď z ruky do ruky (respektive z mailu do mailu :-)). Minulý týden se do pečení pustila mamka a to vážně ve velkém. Součástí byly i tyto chutné rohlíky, na které jsem vám slíbila recept.
Přepisuji ho přesně podle ní, ale co se týče mouky, můžete část hladké nahradit žitnou hladce mletou. A pak si rohlíky můžete posypat oblíbenými semínky/kmínem/mákem. Záleží na vás, co vám nejvíc chutná.
Upečte si majolkové rohlíky
Jako první si připravíme kvásek. Smícháme rozdrobené droždí s cukrem a vmícháme ho do vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.
Ve větší míse smícháme mouku se solí, přidáme do ní kvásek, olej a majonézu. Promícháme vařečkou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na 60 minut na teplé místo.
Poté si nachystáme vál, pomoučíme ho moukou a vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých částí. Ty vyválíme zhruba do trojúhelníku a smotáme do tvaru rohlíku. Skládáme je na plech s pečícím papírem, přikryjeme opět utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.
Rozehřejeme si troubu na 200 °C (pokud máme parní, zapneme funkci páry), rohlíky potřeme rozšlehaným žloutkem, případně posypeme libovolnou ingrediencí a dáme péct na 15 minut.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.