Těsto na muffiny
- 250 g špaldové mouky hladce mleté / bezlepkové mouky
- 3 kávové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 bio vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce medu
Krém
- 90 g másla
- 160 g žervé
- 90 ml smetany ke šlehání
- 220 g moučkového cukru
- 3 velké lžíce karobu
Každý rok peču Violce k narozeninám do školky něco jiného. Letos jsem nechala výběr přímo na Violce a dopadlo to dle mého očekávání – cupcakes. I když nejsem příznivcem těžkých krémů a nějak často je nezkouším, tak taková přání se musí plnit.
Oprášila jsem jeden ze svých oblíbených muffinových receptů, jen lehce jej upravila a jako první jsem udělala i půl dávky bezlepkové varianty. Jinak jsem použila takové ingredience, aby se muffiny lišily skutečně pouze v mouce, takže postup je stejný. Krém je jednotný.
Celkem jsem měla 32 muffinů a krém vystačil na všechny, protože ho nedávám zbytečně moc. Ingredience na muffiny jsou ovšem uvedené klasicky na 12 muffinů.
Postup:
Připravíme si veškeré ingredience, formu na muffiny a košíčky (nebo čistě silikonovou formu, záleží, co máme k dispozici).
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Ve větší míse smícháme mouku (ať už bezlepkovou nebo špaldovou, ale pokud budete dělat stejně jako já obě verze, začněte bezlepkovou!) prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
V menší míse smícháme jogurt, vejce, rozpuštěné máslo a med. Je lepší tyto ingredience rychle prošlehat mixérem. Jakmile jsou hezky spojené, přidáme je do větší mísy k suchým ingrediencím a spojíme vařečkou. (u bezlepkové mouky jsem přidala 1 lžíci jogurtu navíc)
Dáme těsto do forem vždy zhruba do 3/4 maximálně a dáme péct. Pečeme 18-20 minut.
Pokud chceme muffiny dozdobit a mít z nich cupcakes, je potřeba si připravit krém. Je ovšem nutné, aby byly muffiny zcela studené, aby se krém nerozpouštěl. Takže s přípravou krému začněte určitě až těstě před tím, než budete zdobit.
Krémy na cupcakes jsou většinou těžké a sladké, aby pěkně zdržely tvar a ztuhly. Já si našla recept, u kterého jsem snížila dávku cukru na polovinu a přidala karob, který je sám o sobě sladký.
Máslo si vytáhneme zhruba 10 minut před přípravou krému. Nakrájíme ho na kousky a promixujeme krátce tak, aby se pěkně spojilo. Přidáme žervé a opět krátce promixujeme. Stejně tak smetana ke šlehání.
Smícháme si cukr s karobem, lžící rozmačkáme případné kousky cukru a přisypeme postupně ke krému, do kterého cukr s krémem zamícháme nejdříve jen vařečkou nebo stěrkou na těsto. Až jak máme vše spojené, teprve směs promixujeme, opět jen krátce.
Teď zbývá už jen nazdobit muffiny. Posypat je můžete třeba i vločkami nebo nechat čistě krém.