Ingredience
- 500 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté
- 250 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 3 zarovnané polévkové lžíce třtinového cukru (medu)
- 70 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- rozinky a mandle
- žloutek
Velikonoční jidáše
Tradiční velikonoční recept na jidáše z kynutého těsta nechybí v žádné kuchařce našich babiček. Podle té naší by se měly jidáše péct na Zelený čtvrtek.
A proč jidáše? Motání jidášů symbolizuje provaz, na kterém se oběsil právě Jidáš – zdrádce Ježíše Krista.
Upečte si celozrnné velikonoční jidáše
Podle tohoto receptu peču jidáše už třetí rok, ale letos jsem zkusila celorznnou variantu – dala jsem celých 500 g celorznné špaldové mouky hladce mleté. Pokud chcete raději klasičtější verzi, pak zvolte množství 250 g celozrnné mouky a 250 g mouky polohrubé.
Připravíme si nejdříve kvásek: ohřejeme si mléko tak, aby bylo vlažné. Odlijeme si část (zhruba 100 ml), vmícháme do ní zarovnanou polévkovou lžíci mouky, rozdrobené droždí, cukr nebo med, promícháme a necháme vzejít kvásek (můžete vidět na fotce, netrvá to dlouho).
Přelijeme kvásek do větší mísy, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vmícháme zbytek mouky se špetkou soli. Těsto vypracujeme tak, aby bylo hladké ale nelepivé. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 35 minut.
Po vykynutí si pomoučíme vál, z těsta odebíráme kousky a tvarujeme dlouhé válečky (15-30 cm), ze kterých tvarujeme nebo splétáme libovolné tvary. Můžeme zvolit i variantu spletení “pletýnky”, kterou upleteme klasicky ze 3 válečků stejně tak, jako když pleteme třeba copánek z vlasů.
Skládáme na plech s pečícím papírem a necháváme dostatečné mezery. Potřeme lehce rozkvedlaným žloutkem a dozdobíme rozinkami nebo mandlemi.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Doba pečení bude záležet na velikosti jidášů nebo pletýnek. Menší jidáše budou trvat zhruba 15-20 minut.
Někteří po upečení jidáše ještě polévají medem nebo směsí medu, másla a rumu. Nám to doma stačí takto a příjde mi zbytečné přidávat ještě další med, ale pokud by jste měli chuť, můžete to samo sebou vyzkoušet.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).