Ingredience
- 1 menší cibule
- 2 středně velké batáty
- 1 hrst červené čočky
- snítka libečku
- 1 polévková lžíce ghee
- čerstvě mletá sůl
- 1/2 kávové lžičky bílého pepře
- 1 stroužek česneku
- zeleninový vývar
- dýňová semínka
- zakysaná smetana
Přijde mi, že batáty (nejen) děti milují. Jestli jste je doma ochutnali, tak určitě víte, proč tomu tak je – jsou sladké. Naštěstí to není jejich jediná výhoda. Určitě se hodí zmínit, že v nich najdeme řadu důležitých látek pro naše tělo. Když se k tomu přidá fakt, že se z nich dá vykouzlit spousta chutných jídel, patří za mě jednoznačně k top podzimním surovinám.
Uvařte si polévku z batátů a červené čočky
Jako první si očistíme batáty. Jestli jsou hezké, stačí je důkladně umýt a vydrhnout kartáčem na zeleninu. V opačném případě radši oškrábeme slupku. Pak batáty nakrájíme na kostky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Rozehřejeme hrnec, v něm rozpustíme ghee a na něm orestujeme cibuli. Po 2 minutách přidáme nakrájené batáty. Zhruba minutu mícháme, a pak je zalijeme vývarem.
Propereme červenou čočku, kterou dáme vařit k batátům. Nezapomeneme na snítku libečku a stroužek česneku.
Jestli jsme měli vývar dostatečně slaný, není potřeba polévku zatím solit. Necháme vařit, dokud nebudou batáty a čočka měkká.
Dochutíme bílým pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Ochutnáme, jestli je třeba krém dosolit a můžeme podávat se zakysanou smetanou a dýňovými semínky.
Dobrou chuť.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.