Těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté
- 200 ml teplé vody
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 kávová lžička soli
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Další z jídel, kterému můžete dát velikou spoustu podob. To vše díky různým náplním. Na jaře můžete naplnit kapsu listovým špenátem a čerstvým sýrem, na podzim třeba pórkem, možností je hromada.
Pizza trochu jinak
Nejdříve si připravíme těsto. Do vlažné vody nasypeme droždí a necháme vzejít kvásek. Mouky promícháme se solí, přidáme kvásek a olivový olej. Promícháme a vyklopíme na pomoučený vál, kde těsto hněteme alespoň 5 minut. Přendáme do mísy, lehce poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout zhruba 30 minut.
Během kynutí si můžeme připravit náplň. V ingrediencích tentokrát výjimečně nic neudávám, ale nastíním alespoň jednu variantu.
Rajčatová náplň:
2 cibule, 3 stroužky česneku, 400 g pomačkaných rajčat (spařených nebo kvalitních v plechovce), 1 kávová lžička sušené bazalky, špetka soli, pár kapek olivového oleje
Pro dospělé můžeme přidat sweet chilli nebo hot tacos.
Na rozehřáté pánvi na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme česnek a zbylé ingredience. Necháme lehce podusit.
Dokončení:
Po vykynutí rozdělíme těsto na 3-4 části. Každou vyválíme do kruhu, potřeme směsí a přidáme třeba libovou šunku, mozzarellu a kukuřici. Přehneme placku na půl a kraje ohneme tak, aby náplň nevytékala.
Dáme na plech s pečícím papírem (pro lepší manipulaci doporučuji plnit rovnou na plechu).
Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C po dobu zhruba 15 minut. Doporučuji péct na nejvyšším možném místě (pozici) v troubě.