Jehněčí tažín

Porcí

7-8

Hlasuj

Ingredience

  • 1,5 kg jehněčího krku (maso nakrájené na kostky)
  • 2 velké cibule (nakrájené najemno)
  • 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • cca 4-5 cm kousek zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 7 hřebíčků
  • 4 kuličky jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce mandlové mouky (nebo čerstvě namletých mandlí)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 250 g sušených meruněk
  • sůl

Jehněčí tažín, vůně koření a chuť pořádného masa. Když jsem jej zkoušela poprvé, nebyla jsem celkově s chutí spokojena, stále mi tam něco chybělo. Chtělo to ještě další dva pokusy, abych si vyladila chutě přesně podle sebe a tento výsledný recept je přesně tak, jak nám doma chutná.

Postup:

Rozpálíme olej a zvolna na něm opékáme cibuli, česnek i zázvor (nastrouhaný na struhadle) – až cibule změkne a zesklovatí. Zvýšíme plamen a nasypeme maso, které opečeme. Přidáme veškeré koření, promícháme, necháme zhruba 2 minuty a přisypeme mandlovou mouku. Osolíme a necháme chvíli dusit ve vlastní šťávě.

Jakmile maso pustí šťávu, podlijeme vývarem, ztlumíme plamen a dusíme, dokud maso nezměkne. Potom přimícháme meruňky a necháme ještě 15 minut dusit.

Pozn. jako příloha je dobrý kuskus, dušená rýže, nebo třeba i knedlík.

Pozn. recept je samozřejmě možné vařit i ze skopového masa, jen je nutné počítat s tím, že bude dušení trvat trochu déle – pokud se vývar vyvaří, je nutné samozřejmě přilít.

jehneci-tazin

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100
-->