Domácí vánočka

64%

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky žloutky
  • z 1 chemicky neošetřeného citronu kůra
  • 2 dcl mléka
  • muškátový oříšek
  • rozinky (brusinky)
  • mandle (půlky nebo lupínky)
  • vejce na potření

Postup:

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a lžíci mouky plus trochu vlažného mléka. Rozetřeme droždí a přikryté necháme vzejít.

Do mísy dáme mouku, přidáme špetku soli, rozehřáté máslo, žloutky, kůru z citronu, nastrouhaný muškátový oříšek (stačí trocha), vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Zaděláme si na tužší těsto, dobře je propracujeme a přidáme mandlové lupínky nebo oloupané mandle a stejně tak rozinky. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.

Těsto přendáme na poprášený vál, rozdělíme nožem na devět stejných dílků, a ty rozválíme na stejně dlouhé prameny.

První spleteme do copu čtyři prameny a přendáme je na plech s pečícím papírem. Vprostřed uděláme rukou lehce důlek a spleteme tři prameny, které umístíme právě do vytvořeného důlku. Opět vprostřed promáčkneme a spleteme poslední dva prameny, které dáme nahoru vánočky a konce podtočíme dolů pod vánočku.

Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na několika místech propíchneme špejlí, aby vánočka lépe držela. Necháme ještě 20-30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 190 °C.

Pečeme 50 minut. Pokud vrch při pečení začíná rychle růžovět, přikryjte jej alobalem.

Pozn. Vánočku pečeme nejčastěji na Vánoce, ale je také ideální volbou na snídani – stačí namazat máslem a domácí marmeládou.

domaci-vanockavanocka-delana-doma

jak-upect-vanocku pleteni-vanocky jak-se-pece-vanocka maslovani-vanocky pecena-domaci-vanocka

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
63.636363636364 0 100
-->