Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru
- 100 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky žloutky
- z 1 chemicky neošetřeného citronu kůra
- 2 dcl mléka
- muškátový oříšek
- rozinky (brusinky)
- mandle (půlky nebo lupínky)
- vejce na potření
Postup:
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a lžíci mouky plus trochu vlažného mléka. Rozetřeme droždí a přikryté necháme vzejít.
Do mísy dáme mouku, přidáme špetku soli, rozehřáté máslo, žloutky, kůru z citronu, nastrouhaný muškátový oříšek (stačí trocha), vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Zaděláme si na tužší těsto, dobře je propracujeme a přidáme mandlové lupínky nebo oloupané mandle a stejně tak rozinky. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.
Těsto přendáme na poprášený vál, rozdělíme nožem na devět stejných dílků, a ty rozválíme na stejně dlouhé prameny.
První spleteme do copu čtyři prameny a přendáme je na plech s pečícím papírem. Vprostřed uděláme rukou lehce důlek a spleteme tři prameny, které umístíme právě do vytvořeného důlku. Opět vprostřed promáčkneme a spleteme poslední dva prameny, které dáme nahoru vánočky a konce podtočíme dolů pod vánočku.
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na několika místech propíchneme špejlí, aby vánočka lépe držela. Necháme ještě 20-30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 190 °C.
Pečeme 50 minut. Pokud vrch při pečení začíná rychle růžovět, přikryjte jej alobalem.
Pozn. Vánočku pečeme nejčastěji na Vánoce, ale je také ideální volbou na snídani – stačí namazat máslem a domácí marmeládou.