Ingredience
- 400 g bílých žampionů
- 2 větší brambory
- 2 kávové lžičky Ghí
- cca 600 ml zeleninového vývaru
- čerstvě mletá sůl
- špetka drceného kmínu
- 1 smetana (24%)
- krutony
Pusťte si hudební doprovod → https://www.youtube.com/watch?v=LAj1ipAp9qk ← a hurá na vaření 🙂
Hustý žampionový krém vás zahřeje!
Jako první si očistíme žampiony. Stačí jen otřít a odstranit případné nečistoty, jinak není potřeba žampiony loupat. Nakrájíme je na tenké plátky a připravíme si hrnec na polévku a vývar – ten ideálně domácí, nebo pokud nestíháte, tak doporučuji přírodní bujony (např. Bujon zeleninový WÜRZL kostky). Zhruba 1/5 žampionů si dáme bokem na orestování s krutony.
Na lžičce Ghí orestujeme nakrájené žampiony. Přidáme nakrájené brambory, zalijeme vývarem a necháme vařit. Jakmile jsou žampiony i brambory měkké, rozmixujeme tyčovým mixérem, ochutnáme a případně lehce dosolíme. Nalijeme smetanu, promícháme a ihned odstavíme z plamene.
Na pánvičce si orestujeme opět na lžičce Ghí zbytek žampionů a krutony z pečiva a můžeme podávat.
Tip: do polévky přidejte špetku drceného kmínu.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.