Těsto
- 500 ml kefíru bez příchutě
- 4 vejce
- 1/4 hrnku kvalitního slunečnicového oleje
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného medu
- 1 hrnek špaldové mouky hladce mleté
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek s vinným kamenem
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Ovoce
- 100 g malin
- 300 g arónie (černého jeřábu)
- 1 bio vanilkový cukr
Kokosová drobenka
- 90 g másla
- 1 hrnek mletého kokosu
- 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 4 polévkové lžíce třtinového cukru
I když není přes zimu moc ovoce, můžete se spolehnout na domácí zásoby v kompotech a mrazáku. Přesně to jsem udělala u tohoto koláče, kam jsem schovala zbytek malin a černý jeřáb (arónie). Vy si samozřejmě můžete vybrat ovoce, které máte k dispozici, ať už to budou třeba meruňky, borůvky, jahody…
Jen upozorňuji, že mám stále období, kdy méně sladím, takže pokud máte ovoce, které je trpké/kyselé, tak si ho klidně krapet přislaďte.
Rychlý koláč s ovocem a drobenkou
Jako první si rozehřejeme troubu na 200 °C a vymažeme a vysypeme plech na pečení.
Do větší mísy nalijeme kefír, přidáme celá vejce, slunečnicový olej a rozpuštěný med. Metličkou vše důkladně promícháme.
Bokem si smícháme obě mouky s kypřícím práškem a postupně přisypáváme do tekuté části těsta. Mícháme do té doby, dokud není těsto bez hrudek. Pak ho nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme.
V míse si smícháme ovoce s vanilkovým cukrem a rozvrstvíme na těsto (tady připomínám, že pokud máte radši sladší dezerty, tak si ovoce přislaďte medem/třtinovým cukrem).
Jako poslední připravíme drobenku. Povolené máslo nakrájíme na kousky a smícháme ho se zbytkem ingrediencí na drobenku. Nejdřív lehce vidličkou, pak důkladně prsty, abychom měli drobenku pěkně drobivou a ne velké hrudky. Posypeme s ní ovoce a dáme péct do trouby.
Pečeme zhruba 30 minut.
Co je u mě nového? Mrkněte ke mně na Facebook a Instagram.
Něco málo o arónii – černém jeřábu
Už jsem se o ní párkrát zmiňovala. Rostou nám vedle ohrady dva stromky, takže zásobu máme vlastní. Něco se spotřebuje hned, něco na likér a zbytek se zamrazí. Musím tedy přiznat, že chuť je skutečně trpčí a ne každému zachutná, takže třeba u dětí je potřeba arónii “do něčeho zamaskovat”.
Arónie je jinak známá díky vysokému obsahu antioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitamínů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek.
Pozitivní účinky arónie
- příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce
- posiluje imunitní systém
- reguluje krevní tlak
- odstraňuje z těla těžké kovy
- zlepšuje paměť
- zmírňuje migrény
- pomáhá i při léčbě rakoviny
- chrání střeva a celé trávící ústrojí… a mnoho dalšího
My jeřáb trháme vždy až později na podzim, kdy jsou plody dokonale zralé. Připravila jsem například sirup z arónie nebo ji přidala ke hruškám do kompotu .
Kategorie
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/43643/virtual/www/domains/receptydetem.cz/wp-content/themes/recipes/single-recipe.php on line 128