kefirovy-kolac

Kefírový koláč s ovocem a kokosovou drobenkou

100%

Příprava

12 min

Vaření

30 min

Hlasuj

Těsto

  • 500 ml kefíru bez příchutě
  • 4 vejce
  • 1/4 hrnku kvalitního slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného medu
  • 1 hrnek špaldové mouky hladce mleté
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek s vinným kamenem
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu

Ovoce

  • 100 g malin
  • 300 g arónie (černého jeřábu)
  • 1 bio vanilkový cukr

Kokosová drobenka

  • 90 g másla
  • 1 hrnek mletého kokosu
  • 1/3 hrnku polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce třtinového cukru

I když není přes zimu moc ovoce, můžete se spolehnout na domácí zásoby v kompotech a mrazáku. Přesně to jsem udělala u tohoto koláče, kam jsem schovala zbytek malin a černý jeřáb (arónie). Vy si samozřejmě můžete vybrat ovoce, které máte k dispozici, ať už to budou třeba meruňky, borůvky, jahody…

Jen upozorňuji, že mám stále období, kdy méně sladím, takže pokud máte ovoce, které je trpké/kyselé, tak si ho klidně krapet přislaďte.

Rychlý koláč s ovocem a drobenkou

Jako první si rozehřejeme troubu na 200 °C a vymažeme a vysypeme plech na pečení.

Do větší mísy nalijeme kefír, přidáme celá vejce, slunečnicový olej a rozpuštěný med. Metličkou vše důkladně promícháme.

Bokem si smícháme obě mouky s kypřícím práškem a postupně přisypáváme do tekuté části těsta. Mícháme do té doby, dokud není těsto bez hrudek. Pak ho nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme.

V míse si smícháme ovoce s vanilkovým cukrem a rozvrstvíme na těsto (tady připomínám, že pokud máte radši sladší dezerty, tak si ovoce přislaďte medem/třtinovým cukrem).

Jako poslední připravíme drobenku. Povolené máslo nakrájíme na kousky a smícháme ho se zbytkem ingrediencí na drobenku. Nejdřív lehce vidličkou, pak důkladně prsty, abychom měli drobenku pěkně drobivou a ne velké hrudky. Posypeme s ní ovoce a dáme péct do trouby.

Pečeme zhruba 30 minut.

 

Co je u mě nového? Mrkněte ke mně na Facebook a Instagram.

Něco málo o arónii – černém jeřábu

Už jsem se o ní párkrát zmiňovala. Rostou nám vedle ohrady dva stromky, takže zásobu máme vlastní. Něco se spotřebuje hned, něco na likér a zbytek se zamrazí. Musím tedy přiznat, že chuť je skutečně trpčí a ne každému zachutná, takže třeba u dětí je potřeba arónii “do něčeho zamaskovat”.

Arónie je jinak známá díky vysokému obsahu antioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitamínů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek.

Pozitivní účinky arónie

  1.  příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce
  2.  posiluje imunitní systém
  3.  reguluje krevní tlak
  4. odstraňuje z těla těžké kovy
  5. zlepšuje paměť
  6. zmírňuje migrény
  7. pomáhá i při léčbě rakoviny
  8. chrání střeva a celé trávící ústrojí… a mnoho dalšího

My jeřáb trháme vždy až později na podzim, kdy jsou plody dokonale zralé. Připravila jsem například sirup z arónie nebo ji přidala ke hruškám do kompotu .

koláč z kefíruco-pit-v-tehotenstvi kefirovy-kolac kolac-s-drobenkou7 lneny-ubrousek melta-v-tehotenstvi ovocny-kolac recept-na-kolac rychly-kolac sesit-na-recepty snidane zdravy-kolac

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/43643/virtual/www/domains/receptydetem.cz/wp-content/themes/recipes/single-recipe.php on line 128
100 0 100 4