Ingredience
- plody arónie
- jablka
- cukr
- kyselina citronová
- meduňka citra
- voda
Arónie – černý jeřáb – rostlina, které se připisuje veliká léčivá síla, a to zcela oprávněně. Na louce u ohrady máme dva stromy (pěstovat se dá i jako okrasný keř) a i letos se hojně urodilo. Zjistili jsme, že čím déle plody na větvích zůstanou, tím lepší pak mají chuť. Jinak ale dozrávají zhruba v září.
Loni jsem dělala kompot s hruškami a velkou část jsme zamrazili s cukrem (dá se pak použít do jogurtu, koláčů, smoothie nebo třeba müsli). Letos jsme se pustili i do sirupu. Z domácích sirupů nejvíc miluji ten z černého rybízu a musím říct, že tento z arónie je ještě mnohem lepší.
Pokud by vás zajímalo, proč že je arónie tak úžasná, tak věřte že má vysoký obsah antioxidantů, antokyaninů, vitamínů (P, B, C, A) i minerálů. Má blahodárný vliv na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje imunitní systém nebo pomáhá při detoxikaci.
Postup:
Na 2 kg ovoce (arónie + jablka) použijeme zhruba 1,5 kg cukru a 70 g kyseliny citronové. Přičemž arónie a jablka dáme v poměru 3:1. Do sirupů ráda přidávám také bylinky. Zde použijeme několik lístků meduňky.
Bobule arónie obereme a opereme vodou – raději třikrát. Jablka nakrájíme na menší kousky, lístky meduňky natrháme. Vše dáme do většího hrnce a rozmačkáme třeba mačkadlem na brambory. Posypeme kyselinou citronovou a zalijeme vodou tak, aby voda sahala zhruba 2 cm nad ovoce. Přikryjeme a dáme na 24 hodin luhovat.
Druhý den si připravíme čisté sklenice na sirup. Víčka můžeme vymýt a vytřít alkoholem.
Do druhého hrnce budeme mačkat a cedit sirup. Nabereme do utěrky nebo čisté bavlněné pleny a mačkáme dokud teče sirup.
Zůstane nám ovocná tříšť, která lze dál použít na likér pro dospělé – stačí dát do zavařovací sklenice zhruba do poloviny právě tříšť, zasypat cukrem a nalít vodku nebo slivovici. Takto necháme zavřené alespoň 14 dní a průběžně protřepáváme. Pak stačí jen vymačkat přes sítko a nalít do sklenice.
Sirup dáme na vařič, nasypeme potřebné množství cukru a dáme vařit. Vaříme ale pouze do té doby, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak odstavíme a rovnou plníme do čistých sklenic.
Ředíme vodou nebo skvěle také chutná v bylinkovém čaji.