slaný koláč

Slaný koláč s červenou řepou a nivou

Příprava

20 min

Vaření

15+20 min

Hlasuj

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 50 ml vlažné vody
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Náplň

  • 350 g červené řepy
  • pár kapek olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce Bzeneckého červeného vinného octa
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 180 g nivy

Slaný koláč je vděčné jídlo nejen na večeře ale také party a oslavy – třeba i tu silvestrovskou. Těsto je domácí, takže vám chvíli času zabere, ale zase ne tolik, aby se vám do něj nechtělo. 🙂 Kombinace červené řepy a nivy je stará známá varianta, obměnit ji ale můžete i za kozí sýr.

Recept vznikl díky dlouhodobé spolupráci s Bzeneckým octem. Doporučuji mrknout na jejich nový web, najdete tam spoustu chutné inspirace.

Upečte si slaný koláč

*pečeme v kulaté nízké koláčové formě, průměr 25 cm

Do mísy si odvážíme mouku, přidáme sůl, máslo nakrájené na kostky a vlažnou vodu. Pokud máme robot, necháme hnětat na nižší otáčky 4 minuty. Pokud ne, těsto zpracujeme ručně přímo na pomoučeném vále.

Výsledkem by měla být kompaktní koule těsta.

To dál rozválíme na kruh o velikosti formy (+ okraje).

Těsto opatrně přendáme do vymazané a vysypané formy, vidličkou na pár místech propíchneme a přikryjeme pečícím papírem. Na ten nasypeme sušené fazole/hrách a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 15 minut.

Během toho si připravíme náplň. Červenou cibuli omyjeme a oloupeme. Přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Na rozpálenou pánev dáme pár kapek olivového oleje a na něm orestujeme řepu. Lehce opepříme, přidáme rozmarýn a zakápneme vinným octem.

Promícháme a necháme ocet vyvařit.

Pak přidáme třtinový cukr, necháme obalit řepu a stáhneme z vařiče.

Po 15 minutách vyndáme formu s těstem z trouby, vysypeme fazole (můžeme schovat na další pečení), odděláme pečící papír a na těsto rozvrstvíme řepu. Tu pak posypeme nakrájenou nivou a dáme zpět do trouby na dalších 20 minut.

Koláč se lépe krájí, když je lehce vychladlý a dobře chutná i studený, takže se skvěle hodí například i na silvestrovské občerstvení.

Dobrou chuť.

recept s řepoutěsto na slaný koláčslaný koláčbzenecký ocetčervená řepakoláč s řepou a nivouřepový koláč slané občerstvenířepa a nivaslané občerstvení na party

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100