Ingredience
- 300 g rýžových vloček
- 40 g másla
- 200 ml mléka
- 200 ml vody
- 4 vejce
- 4 lžíce medu
- z 1/2 citronu kůra
- 4 hrušky (libovolné ovoce)
- máslo a kokos na vymazání a vysypání
Nákypy mám moc ráda. Dají se dělat v různých kombinacích, využít ovoce, které je momentálně k dispozici nebo v zimě použít domácí zavařené z léta.
Postup:
Smícháme mléko, vodu, 2 lžíce medu a dáme v této směsi vařit rýžové vločky doměkka.
Mezi tím si nachystáme ovoce – omyjeme a nakrájíme na kousky. Vymažeme a vysypeme plech nebo zapékací mísu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Vločky necháme lehce vychladnout. Přimícháme zbylé 2 lžíce medu, polovinu másla, nastrouhanou citronovou kůru a žloutky. Dále přimícháme nakrájené ovoce a jemně vmícháme i sníh.
Celou směs přemístíme do plechu, uhladíme a poklademe na tenké plátečky zbytek másla.
Pečeme v předem vyhřátí troubě na 200 °C, dokud povrch lehce nezhnědne (zhruba 30-35 minut).
Při podávání můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.