nealko vaječňák

Nealkoholický vaječný likér

71%

Příprava

15 min

Vaření

20 min

Hlasuj

Like 34

Ingredience

  • 6 žloutků
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 zarovnaná polévková lžíce domácího vanilkového cukru (nebo kvalitního kupovaného)
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 600-700 ml plnotučného mléka
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • rumové aroma

Bez mučení se přiznávám, že na sladké likéry nejsem. A je jedno, jestli jde o alkoholickou, nebo nealkoholickou verzi. Jednou v roce na něj ale dostanu chuť – na Vánoce. Protože vaječňák k nim tak nějak prostě patří. Jenže co dělat, když jste zrovna jeden rok těhotná a druhý kojíte? Sáhnout po nealkoholické variantě. A přesně o tu jsem se letos doma postarala.

Zkusila jsem ze známých a kamarádek vymámit jejich rodinné recepty. Naprostá většina z nich byla ze salka, což se mi dělat nechtělo. Dala jsem přednost variantě se smetanou a mlékem na ředění. Dál se recepty liší v přidávání vanilky a rumu – respektive jeho aroma. Záleží samozřejmě na každém z vás, jestli investujete do pravé vanilky, poctivého vanilkového cukru, nebo to zkusíte ošidit něčím jiným, ale za sebe musím říct, že když už chcete poctivý likér, aby dobře chutnal, tak se vyplatí si připlatit.

V neposlední řadě si dejte záležet i s výběrem vajíček! Já používám jen domácí, nebo když jich je málo, tak  z ověřeného zdroje od farmáře. Schválně jsem vám vyfotila i samotné žloutky – dva z nich jsou od farmáře z Farmboxu a zbytek je domácí. Když bych tam ale přidala kupované z velkochovu, tak věřte, že ten rozdíl v barvě bude znatelnější.

Mimochodem – na tento recept potřebujete 6 žloutků. Abyste nemuseli přemýšlet nad tím, co s bílky, tady máte recept na ořechové cukroví – jsou přesně ze 6 bílků. 🙂

vejce na vaječňák

Pochutnejte si na domácím nealko vaječňáku

Jako první si připravíme buď nové, nebo důkladně vymyté láhve, které jsou dobře uzavřít.

V míse vyšleháme žloutky a třtinový cukr – šleháme tak dlouho, dokud nebude pěna světlá.

V kastrůlku ohřejeme smetanu, mléko a vanilkový cukr. Průběžně mícháme, aby se směs nezačala vařit a nevytvářel se škraloup. Připravíme si naběračku a tou postupně přidáváme ohřátou směs do našlehaných žloutků. Vždy dáme 1 naběračku a hned ji zašleháme. Jakmile máme vše smícháno, přelijeme to zpět do kastrolu a dáme vařit. Ale opět opatrně jen na mírný stupeň a neustále mícháme.

Ideálně bychom se měli dostat na nějakých 75-80 °C. Pak odstavíme bokem a nastrouháme špetku muškátového oříšku a kapneme rumového aroma. V tomto kroku doporučuji přikapávat postupně skutečně jen po kapkách a raději si nabrat na čistou lžičku a ochutnat.

V této fázi je možné likér ještě doředit, kdyby se vám zdál moc hustý. Případně pokud z něj chcete udělat část alkoholickou, tak opět v tento moment.

Nalijeme opatrně do sklenic a uchováváme v lednici.

U nealkoholické verze nezapomeňte na to, že rozhodně nevydrží tak dlouho, jako ta alkoholická! Někdo uvádí 14 dní, já bych to viděla radši jen na týden. Takže pokud víte, že celé množství tak rychle nevypijete, připravte si poloviční dávku, někoho obdarujte nebo jak jsem psala, udělejte z části alkoholickou verzi. 🙂

vaječňákvaječný likér bez alkoholunealko vaječný likérnealko vaječňáknealko likérnealkoholický likérrecept na nealkoholický vaječný likérvaječný likér vajecny-liker

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
70.833333333333 0 100