Ingredience
- 500 g třtinového cukru
- 2 vanilkové lusky
Vanilkový cukr používá doma každý. Největší spotřeba je zřejmě během vánočního pečení, a protože se svátky již blíží, je nejvyšší čas si poctivý domácí vanilkový cukr připravit.
Někteří z vás možná ještě používají vanilinový cukr, ale ten je co do kvality naprosto nedostačující. Vanilkový cukr je k sehnání již i v supermarketech nebo ve zdravých výživách i v bio kvalitě. Pořizovací cena je vyšší. Cena jednoho sáčku se pohybuje zhruba okolo 5-8,-. Když si připravíte vanilkový cukr doma, ušetříte.
Použít lze cukr krupici, krystal, třtinový cukr ale také můžete zvolit moučkový cukr. Já osobně si jej připravila z třtinového cukru.
Jak si doma připravit vanilkový cukr?
Připravíme si dózu, která se dobře uzavírá.
Cukr nasypeme do dózy. Vanilkový lusk rozřízneme nožem podélně a semínka přidáme k cukru. Samotné vanilkové lusky do dózy dáme také. Uzavřeme a protřepeme.
Je dobré takto cukr nechat alespoň 10 dní, ideálně 14 s tím, že každý den je dobré cukr protřepat nebo promíchat (na fotce jsou vidět vanilkové lusky vidět, je ale lepší je rozlomit tak, aby byly všechny pěkně zasypané).
Tip: pokud máte výkonný mixér a nebojíte se do něj dát mixovat lusky, tak si celý proces můžete urychlit tím, že dáte lusky s cukrem právě do mixéru a necháte vše důkladně promixovat.
Tip 2: pokud potřebujete vanilkový cukr třeba na obalování vanilkových rohlíčků, připravte si trochu z moučkového cukru.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).