Kuřecí polévka s řasou nori

Porcí

6

Příprava

10 min

Vaření

1 h 30 min

Hlasuj

Vývar

  • 200 g kuřecího skeletu
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • voda

Dokončení

  • 500 ml teplé vody
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 větší mrkve
  • 1/3 hlávky čínského zelí
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky (kvalitní!)
  • 2 plátky řasy Nori
  • čerstvě mletý pepř

To máte tak, když máte doma nějakého toho maroda. Zaručeně pomůže uvařit pořádný hrnec horkého vývaru. Tady ten vylepšený jsem měla v plánu (inspirace v časopise F.O.O.D.), takže přišel vhod. Jak už je u mě zvykem, v průběhu vaření každý recept upravím minimálně jednou a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Přidala jsem například řasu Nori.

Řasa Nori

Nori je jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenější ze všech mořských řas, která má vynikající chuť. Dá se rychle a lehce upravit a má mnohostranné využití. Koupíte ji ve zdravé výživě nebo už i v klasických supermarketech. Japonské řasy Nori jsou ploché plátky vhodné hlavně pro balení rýžového sushi. Já osobně je nejčastěji přidávám do polévek. Stačí natrhat na malé kousky a přidat do polévky.

Nori roste na sítích v pobřežních vodách, kde se za odlivu sbírá a pak se suší na slunci na papírových listech. Je citlivá na kvalitu vody, takže roste jen v čistých vodách. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin (ve 100 g řasy 35 g bílkovin, což je přibližně dvakrát více než maso).

Postup:

Ve větším hrnci si připravíme kuřecí vývar. Kuřecí skelet, mrkev a petržel lehce osolíme, přidáme koření a zalijeme vodou. Jakmile je vývar hotový, přecedíme jej a necháme v hrnci jen samotný vývar, který naředíme čistou teplou vodou.

Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, lehce osolíme a nasypeme do vývaru. Vaříme zhruba 10 minut. Přidáme na pásky nebo nudličky nakrájenou mrkev a nakrájené zelí. Promícháme a vaříme dalších 10 minut.

Obereme maso ze skeletů a také dáme do polévky.

Ochutíme sojovou omáčkou, špetkou čerstvě mletého pepře a ochutnáme, zda je polévka dostatečně slaná (zbytečně přesolovat ale není nutné a potřeba). Nakonec nalámeme řasu Nori, zamícháme a můžeme podávat.

kureci-polevka polevka-recept-rasa recept-polevka-kureci polevka-deti-recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100
-->