Ingredience
- 250 g kuskusu
- 1 velká bulva červené řepy
- 1 středně velká cibule
- 3 tenké plátky másla
- olivový olej
- 2 malá rajčata
- pažitka
- lučina
- sůl
Kuskus je pro mě jedinečný v tom, že chutná výborně snad se vším a jeho příprava zabere minimum času. Tato směs s červenou řepou se hodí na konec léta, během celého podzimu i v zimě.
Postup:
Řepu si okrájíme, rozkrojíme na 3 díly, položíme na alobal, lehce osolíme a zakápneme olivovým olejem. Každý díl zabalíme, dáme na plech a pečeme 45 minut při 200 °C.
Kuskus dáme do hrnce, také lehce osolíme, přidáme pár kapek olivového oleje a zalijeme horkou vodou (poměr 1:2 kuskus:voda), přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut stát.
Cibuli i rajčata nakrájíme na malé kousky, pažitku také nadrobno. Jakmile je kuskus nabobtnalý, přidáme máslo, promícháme a ještě na 2 minuty přikryjeme pokličkou.
Po upečení řepu nakrájíme na malé kousky, vsypeme ke kuskusu, přidáme i cibuli, rajčata a pažitku. Vše promícháme.
Při servírování přidáme vždy 2 lžičky lučiny a posypeme pažitkou.