Ingredience
- 1 menší dýně Hokaido
- 250 g tvarohu
- 300 g špaldové mouky hladce mleté
- 100 g mandlové mouky
- 1 (2 lžičky domácího) bio vanilkový cukr
- 2 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 bio vanilkový pudink
- 80 g třtinového cukru
Dýně je na podzim všude. Ono se není čemu divit, je to super surovina, ze které se dá vyloženě kouzlit. K čemu jsem se doma ale zatím nedostala, tak byl nějaký sladký recept. Teď o víkendu bylo takové vyloženě dušičkové počasí, tak přišla konečně ta správná chvíle na dýňový koláč. Recept byl takový pokus, který ale suprově vyšel a všem chutnalo. Takže pokud chcete vyzkoušet něco nového, běžte pro dýni a hurá s ní do koláče!
Sladký recept z dýně? Proč ne!
Dýni očistíme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a zbytek nakrájíme na malé kousky. Ty dáme vařit do vody na 15 minut.
Během vaření si v míse smícháme mouky s kypřícím práškem, cukrem a vanilkovým cukrem. Uvařenou dýni zcedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přimícháme vanilkový pudink a tvaroh. Tuto směs přidáme k sypké části, nalijeme rozpuštěné máslo a rozklepneme celé vejce. Vše důkladně promícháme.
Kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C (dávám funkci PlusSteam).
Koláč pečeme 30 minut a po vytažení z trouby necháme alespoň lehce vychladit.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).