Ingredience
- 350 g ječných krup
- 2 cibule
- 4 větší mrkve
- 3 petržele
- 1/2 celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- čerstvě mletá sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- parmazán
- bylinky (petrželová nať/pažitka/koriandr)
Rizoto z krup nebo také kroupoto je u nás doma čím dál více oblíbené. Kupuji většinou menší kroupy a kombinaci volím podle toho, na co máme zrovna chuť nebo co je doma. Teď v zimě se přímo nabízí kombinace s kořenovou zeleninou, kterou spousta z nás má určitě ještě někde uskladněnou ze zahrádky.
Jak si připravit kroupoto
Jako první si dáme uvařit kroupy. Já je nejdřív propláchnu dvakrát ve studené vodě, a až pak dávám vařit do lehce osolené vody. Buď můžete dát vodu předehřát nebo dát kroupy přímo do studené vody. Já volím druhou variantu a kroupy se pak vaří zhruba 30-35 minut.
Mezi tím, co se vaří kroupy si připravíme zeleninovou směs. Všechno zeleninu očistíme a okrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a celer, petržel a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánvi s kapkou olivového oleje orestujeme nejdříve cibulku, pak přidáme zeleninu a jako poslední i prolisovaný česnek. Vše skutečně jen lehce osolíme a opepříme. Přidáme kvalitní sojovou omáčku a přomícháme.
Po uvaření přisypeme kroupy, promícháme a při podávání můžeme doplnit o strouhaný parmazán a bylinky.