kynuté buchty

Honzovy buchty

100%

Příprava

35 + 60 kynutí min

Vaření

20 min

Hlasuj

Těsto na buchty

  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky na kynutí (případně klasické hladké)
  • 1/3 čajové lžičky soli
  • z 1 nechemicky ošetřeného citronu kůra
  • 1 polévková lžíce kvalitního rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 50+50+30 g másla
  • 2 žloutky

Ořechová náplň

  • 300 g vlašských ořechů
  • 100 g piškotů
  • 50 g cukru moučka
  • 10-12 polévkových lžic plnotučného mléka
  • 1 polévková lžíce kvalitního rumu (nemusí být)

Maková náplň

  • 250 g mletého máku
  • cca 300 ml plnotučného mléka
  • 2 polévkové lžíce povidel
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru

Honzovky. Buchty, které mi připomínají dětství, babičku i školní jídelnu. Jenže takové buchty od babičky nebo mámy se s těma ze školy nedaly srovnat. :-)

Nevím proč, ale k jejich upečení jsem se odhodlávala celkem dlouho. Před kynutým těstem jsem měla respekt, přitom když si na něj udělá člověk čas a použije kvalitní ingredience, tak výsledek stojí za to!

Receptů na honzovy buchty najdete na internetu nespočet. Porovnávala jsem, četla všechny možné rady a po asi čtyřech pokusech mám konečně variantu, která nám doma chutná nejvíc. Poslední pečení jsem nechala na manželovi, abych zjistila, jestli si podle receptu poradí. Nutno dodat, že vymyslel ještě další vylepšovák, takže teď tu pro vás mám naprosto vyladěný recept.

A co je hlavní: buchty jsou pěkně nadýchané, plné náplně a skvěle chutnají i druhý den. Pokud tedy vydrží. :-)

Upečte si nadýchané honzovky

Jak už jsem psala v úvodu, budete potřebovat čas. Bez toho se poctivé buchty neobejdou.

Jako první si z lednice vytáhneme droždí a vejce. Plus si přichystáme všechny zbylé ingredience, protože je potřeba, aby měly co nejpodobnější teplotu a těsto se nám nezdrclo.

Ohřejeme si mléko tak, aby bylo vlažné. Ve větším hrnku si rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a lžíci mouky. Vše promícháme a zalijeme půlkou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

Do zbylého mléka přidáme 50 g másla a zahřejeme tak, aby se rozpustilo. Není potřeba nijak vařit! Stačí jen rozpustit a nechat vychládnout.

Do mísy (pokud používáme robot, tak přímo do této) si prosejeme mouku. Přisypeme sůl, vanilkový cukr a nastrouháme citronovou kůru. Jako poslední přidáme žloutky. Promícháme (buď vařečkou, nebo už rovnou hnětacím hákem) – stačí minutu.

Jakmile máme hotový kvásek, přidáme ho společně se zbylým mlékem a máslem a rumem do těsta a dáme hnětat. Nejdřív 2 minuty na nejnižší stupeň, pak zesílíme (já nechávám 2 minuty na 1, a pak 8 minut na 3). Ručně vařečkou to bude trochu posilovna, ale také to jde!

Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na 50-60 minut, což je orientační čas, protože každý má doma jinak teplo. Každopádně těsto by mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem.

Během kynutí si připravíme nápln/ě.

Možné varianty: povidla a marmeládu nemusíme připravovat. Jen pozor, vybírejte ty hustější. Jestli máte chuť na tvaroh, tak neberte vaničkový, ale ten hrudkový!

U nás každopádně vede maková a ořechová náplň, takže vám tu prozradím právě tyto dvě plňky. 

Upozornění: náplní dáváme do těsta hodně a ořechová je brána jako celá dávka, takže jestli chcete dělat buchty půl na půl, tak vám u ní bude stačit poloviční dávkování ingrediencí. 

Ořechy i piškoty nameleme. Smícháme s moučkovým cukrem a postupně přiléváme po lžících mléko. Rum dávat nemusíme, ale jestli pečete pro dospělé, tak si ho tam klidně dopřejte, protože dodá náplni šmrnc.

Do horkého mléka nasypeme mák a za stálého míchání zhruba 3 minuty povaříme. Pak odstavíme z vařiče a přidáme všechny zbylé ingredience. Necháme vychladit.

makova-napl-do-buchet orechova-napln-do-buchet

Jakmile je těsto nakynuté, rozdělíme ho na dvě části. Vyválíme plát cca 1 cm tlustý a rozdělíme ho na stejně velké čtverce. těsto roztáhneme a plníme oblíbenou náplní. Rohy čtverce dáme doprostřed a v ruce buchtu pěkně dotvarujeme tak, aby nikde nezůstala díra. Postupně skládáme na vymazaný pekáč.

Pekáč přikryjeme a necháme 15 minut kynout. Troubu si rozehřejeme na 180 °C (já dávám na funkci s párou). Rozpustíme si druhých 50 g másla a tím potřeme nakynuté buchty. Dáme péct na 20 minut.

Po vytažení z trouby potřeme ještě jednou (posledních 30 g másla) a necháme zcela vychladnout.

Aby byly buchty dobré i druhý den, skladujeme je v dobře uzavíratelné krabici, nebo je zabalíme do čisté utěrky.

 

Dobrou chuť. 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

kvásekcitron do těstahnětení těstatěsto kynutínakynuté těstokynuté těstorecept na buchtybuchty s náplnísladké buchtymakové buchtyořechové buchtyhonzovy buchtybuchta s ořechovou náplníbuchty receptjak upéct buchtymakové honzovy buchty

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 2