Blog

Chalupa Barborka ve Strážném

Úplně jsem zapomněla, jak umí být Krkonoše krásné. A zvláště jejich podhůří. Takže jsem vděčná, že jsme tady mohli pobýt celý týden zvláště když nám vyšlo luxusní počasí.  

Jako každý rok jsem vybrala pro naši rodinou apaluchu velkou chatu. Tentokrát ve Strážném pár kilometrů od Vrchlabí. Chalupu jsem objevila na e-chalupách a přes tento portál ji i objednala. Splňovala totiž naprosto vše, co pro naši skupinu potřebujeme. 

Leží téměř na samotě, v krásném okolí, je prostorná, každý pokoj má svoji koupelnu a co víc, může se chlubit velkým bazénem. Všechno ostatní se dočtete přímo na stránkách chalupy, já vám prozradím spíš tipy na výlety po okolí. 

Strážné v Krkonoších

Jako první se nabízí něco málo přes kilometr vzdálená vesnice Strážné. Najdete tady naprosto dokonalé dětské hřiště plné různých prvků a jako bonus rolba pro děti. Hned vedle hřiště je veškeré centrum dění: Obecní restaurace s barem, místní obchůdek i informační centrum. Kousek dál pak ještě sympatická Horská restaurace, kde se zaměřují spíš na grilování a drinky. Naopak v obecní restauraci si pochutnáte na “klasických jídlech”. A dávám to schválně do uvozovek, protože se nebojí ani asijských chutí, všechno mají vyladěné a porce jsou obří. 

Dětské hřiště Strážné

Obecní restaurace Strážné

Horská hospoda Strážné

Když se pak vydáte kousek dál, dojdete příjemnou cestičkou k nedalekému evangelickému kostelíku. Nikde nikdo, výhledy na protější svahy a těsně u kostelíku také hotel, ve kterém prodávají domácí ovocné nanuky a marmelády od babičky Jarušky (ty mimochodem koupíte i v místním obchůdku.)

 

Rozhledna Žalý a Benecko

Jeden z našich výletů jsme začali výjezdem lanovkou na rozhlednu Žalý (1 rodinná jízda pro 2 dospělé a 3 děti vyšla na 550 Kč). Vzhledem k tomu, že zrovna začala celkem velká průtrž, tak jsme se na chvíli schovali do místní restaurace (nic moc výběr, takže neočekávejte žádnou vrcholnou gastronomii, ale kafe a borůvkový koláč zvládnou). A pak pokračovali pěšky dolů zpět na parkoviště přes Benecko. Trasa tady. Celkem to vyšlo cca na 8 km.

Ve Vrchlabí jsme pak popojeli kousek autem na pozdní oběd do restaurace Švejk. Poctivá kuchyně a hlavně příjemná zahrádka s dětským hřištěm. 

Vláček Bubáček

Ve Vrchlabí jezdí vláček Bubáček, u kterého si můžete vybrat ze tří okruhů. Jeden je přímo po Vrchlabí, druhý přes Benecko a třetí míří do Strážného. Já nám trasu naplánovala od chaty dolů do Vrchlabí, kde jsme si pochutnali v místní kavárné 7 štítů, což je mimochodem nejstarší domek ve Vrchlabí. Je kouzelný, obsluha milá a pití i jídlo výborné. V nabídce najdete hlavně slané i sladké palačinky, tortilly a zákusky. 

Trasa pěšky tady

Vláček Bubáček pak jede nahoru do Strážného zhruba 35 minut. Na chatu se pak dá dojít zase pěšky. 

Vodopád Lánov – okolí chaty Barborky

Celkem nenáročná vycházka zhruba na 4,5 km (počítá s odbočkou k vodopádu). Jen tedy musíte počítat s tím, že cesta zpět vede do kopce. 🙂 Každopádně těsně před chatou jsme objevili restauraci Styl, kde jsme se posilnili studeným čepovaným a polévkou a zbytek už v pohodě došli. 

Horní Mísečky – Zlaté návrší – pramen Labe

Od chalupy cca 35 min autem. Parkovat se dá v Horních Mísečkách (30 Kč za hodinu). Autobusem nahoru na Návrší, ale pozor, autobus jezdí po 30 minutách a my měli zrovna smůlu, že jsme museli čekat skrz přeplněnost na další. Ale stálo to za to! Nahoře je ta krajina zase úplně jiná a nám vyšlo počasí, takže jsme se mohli celou cestu kochat.

Naplánovali jsme si okruh přes Pančavský vodopád – Labskou boudu – pramen Labe a zpět k památníku Hanče a Vrbaty. 

Celá trasa vyjde na necelých 8 km a zvládnete ji i s menšími dětmi. 

Na jídlo doporučuji počkat si až zpět dolů na chatu Horní Mísečky, případně na Labské a Vrbatově boudě – pozor, neberou hotovost. 

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...