Ingredience
- 200 ml vlažné vody
- 1 zarovnaná čajová lžička cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 370 g hladké mouky
- 35 g změklého sádla
- 1 zarovnaná čajová lžička soli
Domácí pečivo je stále pro mnohé z nás strašák. Ale nemusí to tak být. Když si zatím netroufáte na pečení z kvásku, můžete sáhnout po droždí a vychutnat si třeba právě křupavé rohlíky kdykoliv, kdy na ně dostanete chuť. 🙂
Upečte si sádlové rohlíky
Jako první si odvážíme sádlo, které necháme povolit.
Navážíme si mouku.
Ohřejeme si vodu (nesmí ale vařit, stačí, aby byla vlažná – když do ní dáte prst, tak vás voda nepálí) a v ní nejdříve rozmícháme cukr, a pak do ní nadrobíme droždí. Přidáme 1 lžíci mouky, rozmícháme a 5 minut necháme kvásku čas.
Do mouky přidáme sůl, sádlo a kvásek. Pokud máme robota, nasadíme hnětací hák a zapneme ho na 2 stupeň. Takto necháme 5 minut. Těsto musí být krásně hladké a kompaktní.
Přikryjeme čistým plátýnkem/utěrkou a necháme kynout. Jestliže si chceme kynutí urychlit, postavíme mísu s těstem nad hrnec s teplou vodou.
Jakmile těsto nakyne (trvá to dle teploty 30-70 minut), pomoučíme si vál, na něm rozválíme těsto do kruhu a ten rozdělíme buď na 8, nebo 12 trojúhelníků – záleží, jak velké rohlíky chceme.
Každý trojúhelník pak chytneme za 2 cípy a smotáme směrem ke špičce.
Smotané rohlíky dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme opět utěrkou a necháme kynout dalších 20 minut.
Rozehřejeme si troubu (já dávám s funkcí páry) na 220 °C. Jakmile uběhne doba posledního kynutí, postříkáme rohlíky vodou a dáme péct zhruba na 15 minut.
Po vytažení z trouby opět postříkáme vodou a necháme na mřížce zcela vychladnout.
Dobrou chuť.