nadýchané domácí rohlíky

Snadné domácí rohlíky

80%

Porcí

8-12

Vaření

15 min

Hlasuj

Ingredience

  • 200 ml vlažné vody
  • 1 zarovnaná čajová lžička cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 370 g hladké mouky
  • 35 g změklého sádla
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli

Domácí pečivo je stále pro mnohé z nás strašák. Ale nemusí to tak být. Když si zatím netroufáte na pečení z kvásku, můžete sáhnout po droždí a vychutnat si třeba právě křupavé rohlíky kdykoliv, kdy na ně dostanete chuť. 🙂

Upečte si sádlové rohlíky

Jako první si odvážíme sádlo, které necháme povolit.

Navážíme si mouku.

Ohřejeme si vodu (nesmí ale vařit, stačí, aby byla vlažná – když do ní dáte prst, tak vás voda nepálí) a v ní nejdříve rozmícháme cukr, a pak do ní nadrobíme droždí. Přidáme 1 lžíci mouky, rozmícháme a 5 minut necháme kvásku čas.

Do mouky přidáme sůl, sádlo a kvásek. Pokud máme robota, nasadíme hnětací hák a zapneme ho na 2 stupeň. Takto necháme 5 minut. Těsto musí být krásně hladké a kompaktní.

Přikryjeme čistým plátýnkem/utěrkou a necháme kynout. Jestliže si chceme kynutí urychlit, postavíme mísu s těstem nad hrnec s teplou vodou.

Jakmile těsto nakyne (trvá to dle teploty 30-70 minut), pomoučíme si vál, na něm rozválíme těsto do kruhu a ten rozdělíme buď na 8, nebo 12 trojúhelníků – záleží, jak velké rohlíky chceme.

Každý trojúhelník pak chytneme za 2 cípy a smotáme směrem ke špičce.

Smotané rohlíky dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme opět utěrkou a necháme kynout dalších 20 minut.

Rozehřejeme si troubu (já dávám s funkcí páry) na 220 °C. Jakmile uběhne doba posledního kynutí, postříkáme rohlíky vodou a dáme péct zhruba na 15 minut.

Po vytažení z trouby opět postříkáme vodou a necháme na mřížce zcela vychladnout.

Dobrou chuť. 

jak upéct domácí rohlíky

domácí rohlík

pečivo z droždí

rohlíky z čerstvého droždí

rohlíky

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
80 0 100