Těsto
- 250 g + na poprášení hladké mouky
- špetka soli
- 1 bio vanilkový cukr
- 50 g pomletého máku
- 150 g másla
- 1 + 1 na potření vejce
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce mléka
Náplň
- 130 g povidel
- 1 bio vanilkový cukr
- 2 lžíce medu
- 100 g pomletého máku
- 4 lžíce mléka
Další z receptů, které se hodí na vánoční svátky, stejně tak jako si je můžete upéct během roku. Inspirovala jsem se v jednom ze starších čísel časopisu Gurmet a v náplni vynechala cukr, který dle mého není vůbec potřeba.
Trochu jsem se těsta obávala, ale pracovalo se s ním dobře a výsledná chuť mě skutečně mile překvapila. Ještě lehce teplý jsem ho rozkrájela návštěvě a Jiřík si po obědě přidal, takže u nás rozhodně prošel a budu ho péct častěji.
Postup:
Do větší mísy si přes síto prosejeme mouku a smícháme ji se špetkou soli, vanilkovým cukrem a mákem. Máslo si nakrájíme na kostky a necháme ho lehce povolit. Jakmile je povolené, přidáme ho k těstu společně s medem, mlékem a vejcem. Vše nejdříve promícháme vařečkou, a pak si těsto vyklopíme na pomoučený vál a zpracujeme ho ručně. Je potřeba pracovat rychle, tak aby vzniklo hladké a tvárné těsto.
Těsto si rozdělíme na tři části.
Připravíme si plech s pečícím papírem, rozehřejeme troubu na 170 °C.
V menší míse smícháme veškeré ingredience na náplň.
Vyválíme první část těsta na obdélník. Kraje, které nejsou pěkně rovné odkrojíme nožem a obdélník přesuneme na pečící papír. Potřeme vrstvou náplně.
Vyválíme druhou část těsta tak, aby byla stejná s první, opět zarovnáme kraje a přendáme na plech (překryjeme náplň). Opět potřeme náplní.
Vyválíme poslední část, stejně jako předešlé, přendáme na plech a vrch koláče i boky potřeme vyšlehaným vejcem.
Pečeme zhruba 30-35 minut.