Ingredience
- 1 kelímek (malý) bílého jogurtu
- 1 kelímek špaldové mouky hladce mleté
- 3 velké lžíce medu
- 1/2 kelímku rozpuštěného másla
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 vejce
- 1 bio skořicový cukr
- 5 větších jablek
- 3 velké hrsti ořechů
- 1 lžíce medu
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Jablka + ořechy + med = značka ideál. Dostali jsme od strýce obrovskou hromadu jablek, náš ořech letos konečně zase “rodil” a med máme od skoro souseda. Sezónní a lokální suroviny, co víc si přát.
Přemýšlela jsem nad receptem a vzhledem k tomu, že mi zrovna včera nějak došla inspirace, tak jsem sáhla po oblíbeném jogurtovém těstě. I díky němu je koláč krásně vláčný.
Postup:
Ve větší míse si smícháme jogurt, mouku, prášek do pečiva, med, vejce a máslo (kelímek používáme stále ten malý od jogurtu). Bude stačit těsto promíchat vařečkou.
Jablka si umyjeme a nastrouháme i se slupkou. Ořechy stačí dát mezi utěrku a párkrát poklepat paličkou na maso. Je lepší, když zůstanou i větší kousky.
Plech (rozměr 24×34 cm nebo kulatá forma) si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rozetřeme těsto, navrstvíme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem a zasypeme ořechy. Nakonec ořechy ještě zakapeme 1 lžící medu.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.