Vánoční štrůdl

90%

Vaření

20 min

Hlasuj

Náplň

  • velká hrst vlašských ořechů
  • hrst brusinek
  • 2 lžičky skořice
  • rýžový sirup
  • jablka
  • strouhanka

Těsto 1

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla

Těsto 2

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 5 lžic octové vody

Tento jablečný štrůdl je zajímavý hned několika věcmi. Není slazený cukrem, místo toho jsou jablka zakapána rýžovým sirupem. Těsto je domácí, více křehké a krásně křupe.

Postup:

(na 5 nohavic štrůdlu)

Těsto 1 – do prosáté mouky rozdrobíme máslo a prohněteme.

Těsto 2 – Odměříme několik lžic teplé vody, okyselíme lžičkou octa. Mouku přisolíme, přidáme vejce, podle potřeby zředíme octovou vodou a prohněteme.

Na pomoučeném vále rozválíme těsto 2 a zabalíme do něj těsto 1. Na 15 minut vložíme do lednice.

Vyválíme opět těsto, přeložíme nejdříve na polovinu, potom na čtvrtinu. Opět rozválíme, dáme na polovinu a následně na čtvrtinu. Tento postup opakujeme alespoň pětkrát a opět dáme těsto do lednice na 15 minut.

Postup s rozválením a uložením do lednice na 15 minut opakujeme pokud možno ještě alespoň jednou.

Připravíme si směs – jablka lehce oloupat, umýt, nakrájet. Přidat oloupané ořechy, brusinky, skořici a podle chuti zakapat rýžovým sirupem.

Těsto rozdělíme na 5 dílů. Rozválíme (nepřeklápějte těsto, vždy válejte tak, jak bylo těsto složené a položené), posypeme strouhankou a nandáme směs.

Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C, dokud povrch krásně nezezlátne (zhruba 15-20 minut).

 Necháme lehce vychladit a můžeme podávat třeba s kopečkem domácí šlehačky.

domaci-testo-na-strudl

domaci-strudl-postup

jablecny-strudl-postup

 vanocni-strudl

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
90 0 100
-->