Náplň
- velká hrst vlašských ořechů
- hrst brusinek
- 2 lžičky skořice
- rýžový sirup
- jablka
- strouhanka
Těsto 1
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
Těsto 2
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 5 lžic octové vody
Tento jablečný štrůdl je zajímavý hned několika věcmi. Není slazený cukrem, místo toho jsou jablka zakapána rýžovým sirupem. Těsto je domácí, více křehké a krásně křupe.
Postup:
(na 5 nohavic štrůdlu)
Těsto 1 – do prosáté mouky rozdrobíme máslo a prohněteme.
Těsto 2 – Odměříme několik lžic teplé vody, okyselíme lžičkou octa. Mouku přisolíme, přidáme vejce, podle potřeby zředíme octovou vodou a prohněteme.
Na pomoučeném vále rozválíme těsto 2 a zabalíme do něj těsto 1. Na 15 minut vložíme do lednice.
Vyválíme opět těsto, přeložíme nejdříve na polovinu, potom na čtvrtinu. Opět rozválíme, dáme na polovinu a následně na čtvrtinu. Tento postup opakujeme alespoň pětkrát a opět dáme těsto do lednice na 15 minut.
Postup s rozválením a uložením do lednice na 15 minut opakujeme pokud možno ještě alespoň jednou.
Připravíme si směs – jablka lehce oloupat, umýt, nakrájet. Přidat oloupané ořechy, brusinky, skořici a podle chuti zakapat rýžovým sirupem.
Těsto rozdělíme na 5 dílů. Rozválíme (nepřeklápějte těsto, vždy válejte tak, jak bylo těsto složené a položené), posypeme strouhankou a nandáme směs.
Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C, dokud povrch krásně nezezlátne (zhruba 15-20 minut).
Necháme lehce vychladit a můžeme podávat třeba s kopečkem domácí šlehačky.