jabka s křenem

Jablka s křenem

100%

Porcí

2 sklenice

Příprava

25 min

Hlasuj

Ingredience

  • 6-8 (větších-menších) jablek
  • 100 g čerstvého křenu
  • 50 ml jablečného bzeneckého octa
  • 2 kávové lžičky třtinového cukru
  • čerstvě mletá sůl

Když jsem přemýšlela nad tím, jaký další tematický a hlavně sezónní recept s Bzeneckým octem pro vás připravím, trkl mě do očí článek o prospěšnosti křenu. A bylo to. Tolik milovaná jabka s křenem naší babičky. Stejně jako ona jsem schopná si jich na talíř naložit klidně kupu. ♥

Co jste možná o křenu nevěděli:

  • Pro své léčivé účinky bývá někdy srovnáván s žen-šenem, koneckonců z obou jsou využívány především kořeny.
  • Obsahuje třikrát větší množství vitamínu C než citrón a tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.
  • Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitamínu B6, zinku a železa.
  • Výhodou silného křenu je, že ho stačí použít málo. Navíc štiplavost křenu lze jednoduše regulovat. Stačí k němu přidat jablečný ocet.

Jak si připravit jabka s křenem?

Jako první si umyjeme jablka. Rozkrojíme, vykrájíme jádřince a nastrouháme na hrubším struhadle, případně v robotu.

Křen očistíme, oloupeme/oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. V případě, že máme čerstvý a hlavně silný křen, počítáme s tím, že si u strouhání popláčeme.

V míse smícháme nastrouhaná jablka a křen. Lehce osolíme a přidáme cukr. Cukr dáváme podle toho, jak jsou samotná jablka sladká. V případě, že hodně, není třeba zbytečně moc sladit.

Zakápneme jablečným octem a důkladně promícháme a zároveň i „umačkáváme“, aby jablka pustila šťávu.

Můžeme buď ihned podávat, nebo skladujeme v čistých sklenicích v lednici.

Dobrou chuť!

 

*Skvěle se hodí k pečenému masu a klobáskám.

** V případě, že chceme, aby si na této dobrotě pochutnaly i děti, dáme křenu méně.

*** Chcete si jablka s křenem připravit i do zásoby? Množství ingrediencí vynásobte a skleničky si klasicky zavařte.

Recept vznikl díky dlouhodobé spolupráci s Bzeneckým octem.

bzenecký ocetčerstvý křenkřen receptkřen a jabka

ocet do jablekjablka s křenemjablka receptkřen a jabkajablečný ocet

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100