Ingredience
- 6-8 (větších-menších) jablek
- 100 g čerstvého křenu
- 50 ml jablečného bzeneckého octa
- 2 kávové lžičky třtinového cukru
- čerstvě mletá sůl
Když jsem přemýšlela nad tím, jaký další tematický a hlavně sezónní recept s Bzeneckým octem pro vás připravím, trkl mě do očí článek o prospěšnosti křenu. A bylo to. Tolik milovaná jabka s křenem naší babičky. Stejně jako ona jsem schopná si jich na talíř naložit klidně kupu. ♥
Co jste možná o křenu nevěděli:
- Pro své léčivé účinky bývá někdy srovnáván s žen-šenem, koneckonců z obou jsou využívány především kořeny.
- Obsahuje třikrát větší množství vitamínu C než citrón a tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.
- Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitamínu B6, zinku a železa.
- Výhodou silného křenu je, že ho stačí použít málo. Navíc štiplavost křenu lze jednoduše regulovat. Stačí k němu přidat jablečný ocet.
Jak si připravit jabka s křenem?
Jako první si umyjeme jablka. Rozkrojíme, vykrájíme jádřince a nastrouháme na hrubším struhadle, případně v robotu.
Křen očistíme, oloupeme/oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. V případě, že máme čerstvý a hlavně silný křen, počítáme s tím, že si u strouhání popláčeme.
V míse smícháme nastrouhaná jablka a křen. Lehce osolíme a přidáme cukr. Cukr dáváme podle toho, jak jsou samotná jablka sladká. V případě, že hodně, není třeba zbytečně moc sladit.
Zakápneme jablečným octem a důkladně promícháme a zároveň i „umačkáváme“, aby jablka pustila šťávu.
Můžeme buď ihned podávat, nebo skladujeme v čistých sklenicích v lednici.
Dobrou chuť!
*Skvěle se hodí k pečenému masu a klobáskám.
** V případě, že chceme, aby si na této dobrotě pochutnaly i děti, dáme křenu méně.
*** Chcete si jablka s křenem připravit i do zásoby? Množství ingrediencí vynásobte a skleničky si klasicky zavařte.
Recept vznikl díky dlouhodobé spolupráci s Bzeneckým octem.