Smetanové těsto
- 2 vejce
- 130 g povoleného másla
- 120 g třtinového cukru
- 200 ml smetany na vaření
- 160 g špaldové mouky hladce mleté
- 100 g pšeničné mouky hladké
- 1 a 1,5 lžičky kypřící prášek do pečiva
- švestky
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Drobenka
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g jemných ovesných vloček
- 1 a 1,5 kávové lžičky mleté skořice
Jako první si přichystáme všechny ingredience. Zvláště ty z lednice aby se stihly lehce ohřát (z toho důvodu si odměříme např. máslo, samozřejmě ho nenecháváme vytažené venku víc než je potřeba).
Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu předehřejeme na 180 °C (já použila funkci s párou).
Ve větší míse (nebo v robotovi) vyšleháme povolené máslo, třtinový cukr a celá vejce. Jakmile máme jemnou pěnu, pomalu zašleháme smetanu.
Mouky smícháme s kypřícím práškem a postupně vmícháme do těsta (těsto je takové hutnější, není řídké, tak se toho nelekejte).
Těsto přendáme do formu, rovnoměrně rozetřeme špachtlí.
Švestky omyjeme, vypeckujeme a půlky klademe na těsto.
Jako poslední si připravíme drobenku. Většinou se dělá z tuhého másla, ale já si ji tentokrát připravila z povoleného másla smícháním se zbylými ingrediencemi. Drobenka se hůře míchá, ale na těsně pak vytvoří zase jinou strukturu, než je běžné. 🙂
Rovnoměrně ji rozprostřeme na koláč a dáme péct do trouby.
Pečeme zhruba 35-40 minut – upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle (těsto se nesmí lepit).
Po vytažení necháme vychladnout, i když jak naše rodinné osazenstvo naznalo, čerstvý, ještě lehce vlažný koláč chutná podstatně lépe, než třeba pak druhý den ke snídani. 🙂
Dobrou chuť.