švestkový koláč

Švestkový koláč se skořicovou drobenkou

100%

Porcí

12

Příprava

15 min

Vaření

35-40 min

Hlasuj

Smetanové těsto

  • 2 vejce
  • 130 g povoleného másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 160 g špaldové mouky hladce mleté
  • 100 g pšeničné mouky hladké
  • 1 a 1,5 lžičky kypřící prášek do pečiva
  • švestky
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Drobenka

  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 1 a 1,5 kávové lžičky mleté skořice

Jako první si přichystáme všechny ingredience. Zvláště ty z lednice aby se stihly lehce ohřát (z toho důvodu si odměříme např. máslo, samozřejmě ho nenecháváme vytažené venku víc než je potřeba).

Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Troubu předehřejeme na 180 °C (já použila funkci s párou).

Ve větší míse (nebo v robotovi) vyšleháme povolené máslo, třtinový cukr a celá vejce. Jakmile máme jemnou pěnu, pomalu zašleháme smetanu.

Mouky smícháme s kypřícím práškem a postupně vmícháme do těsta (těsto je takové hutnější, není řídké, tak se toho nelekejte).

Těsto přendáme do formu, rovnoměrně rozetřeme špachtlí.

Švestky omyjeme, vypeckujeme a půlky klademe na těsto.

Jako poslední si připravíme drobenku. Většinou se dělá z tuhého másla, ale já si ji tentokrát připravila z povoleného másla smícháním se zbylými ingrediencemi. Drobenka se hůře míchá, ale na těsně pak vytvoří zase jinou strukturu, než je běžné. 🙂

Rovnoměrně ji rozprostřeme na koláč a dáme péct do trouby.

Pečeme zhruba 35-40 minut – upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle (těsto se nesmí lepit).

Po vytažení necháme vychladnout, i když jak naše rodinné osazenstvo naznalo, čerstvý, ještě lehce vlažný koláč chutná podstatně lépe, než třeba pak druhý den ke snídani. 🙂

Dobrou chuť. 

rychlé těsto na koláčšvestky recept

švestkový koláč s drobenkourychlý koláčjednoduchý koláč s ovocemovocný koláčšvestky dezertletní pečení

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100