Ingredience
- 1 ananas
- 3-4 pomeranče
- 2 citrony
- kousek (dle chuti) zázvoru
- 6 kávových lžiček skořicového cukru (domácího)
Prudkého ochlazení si musel povšimnout snad už každý. V těchto dnech je tedy potřeba se prohřát i zevnitř, k čemuž jsou výborné čaje a teplé nápoje (pozor, ne příliš horké!). My jsme už před hodně dlouhou dobou podlehli pečeným čajům, které jsou úžasné v tom, že během léta můžete zpracovat velkou úrodu ovoce. Teď v zimě si ale doma můžete připravit i zimní verzi.
Jinak víte co na těchto čajích mám nejraději? Když vypiji čaj a můžu sníst to teplé ovoce, které zůstalo dole. Žádný odpad.
Postup:
Ovoce si očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Posypeme cukrem, promícháme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
Vzhledem k tomu, že je zázvor velice výrazný a silný, tak jsem pekla ovoce ve dvou zapékacích miskách s tím, že do jedné jsem dala zázvoru jen minimum (tato verze je vhodná pro děti) a do druhé si zázvoru dopřála.
Po upečení přendáme do sklenic. Pokud chceme čaj uchovat déle, zvolíme menší skleničky, uzavřeme je a otočíme přes noc dnem vzhůru. Osobně si ale myslím, že čaj zmizí vždy hodně rychle.
Podávání: dáme pár lžiček čaje do sklenice nebo hrnku a zalijeme horkou vodou.