Meruňkový džem

50%

Příprava

20 min

Vaření

1 h

Hlasuj

Ingredience

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 1/2 citronu šťáva
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 snítka meduňky
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/4 badyánu

Meruňkový džem děláme doma každý rok. Letos jsem si jej ale vzala na starost já a jednu várku (tedy rozumějte jednu veeeelikou várku) jsem si udělala podle svých chutí. Experimentování to nakonec nebylo zase až tak veliké, ale rozhodně musím říct, že je výborný.

Postup:

Meruňky vypeckujeme a umyjeme. Vybíráme skutečně jen dostatečně zralé, až přezrálé, ale rozhodně kontrolujeme, jestli nejsou nahnilé nebo plesnivé.

Meruňky buď jen rozmačkáme nebo lehce rozmixujeme tyčovým mixérem, určitě ale necháme kousky.

Dáme do hrnce, zakapeme citronovou šťávou, přidáme lístky meduňky, skořici a badyán a dáme vařit. Zhruba po 10 minutách přidáme cukr.

Hlídáme džem, promícháváme, aby se nám nepřipálil a počkáme, až hezky zhoustne.

Plníme ještě horké do připravených sklenic – nové nebo důkladně vymyté! a hlavně nezapomínejte vyčistit víčka (můžete vyčistit alkoholem nebo dát chvíli nahřát do trouby). Plníme vždy až téměř po okraj, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru na 24 hodin.

merunky-recept-dzem domaci-dzem-merunky

merunkovy-domaci-dzem-recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
50 0 100
-->