Ingredience
- 350 g zázvoru
- 3 nechemicky ošetřené citrony (bio)
- cca 500 g tekutého medu
- 3-4 svitky (dle velikosti) celé skořice
- 3 čajové lžičky řebíčku
- 3 badyány
Zázvor milujeme. Je to přírodní zázrak, po kterém sáhnu, když nás bolí hlava, něco na nás leze, bolí mě břicho při menstruaci. No a v neposlední řadě to byl můj věrný pomocník při těhotenských nevolnostech.
Na domácí nakládaný zázvor s citronem a medem jsem se chystala už dřív a jsem ráda, že jsem na Instagramu uviděla u “vseozdavi” právě tuto variantu, která mě nakopla, abych se do toho konečně taky pustila. Věřím, že na podpoření imunity a zahřátí se letos bude víc než hodit!
Zázvor, citron a med: svatá trojice na zahřátí
Jako první si nakoupíme patřičné suroviny. Dejte si pozor na kvalitu zázvoru a citronu. Zázvor musí být čerstvý, nijak nahnilý. Citrony doporučuji jednoznačně nechemicky ošetřené a i tak si je doma důkladně umyjte.
Kůru zázvoru odstraníme a zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Citrony si nakrájíme na tenká kolečka.
Med máme v receptu tekutý. Jestli ho doma nemáme, tak si ho rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce vychladit.
Připravíme si sklenici/sklenice (podle toho, jak velké máme) a postupně vrstvíme:
citron → nastrouhaný zázvor → koření → med → citron → …
Jakmile se dostaneme k vršku sklenice, čistou lžící pomačkáme, aby bylo vše ponořené.
Dáme do lednice na 2 dny.
Vždy, když budeme mít chuť na zázvorový čaj, lžící si nabereme do hrnku a zalijeme horkou vodou.
TIP: v létě můžeme využít jako základ na osvěžující limonády.
Dobrou chuť.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.