čaj ze zázvoru

Domácí zázvorový čaj

100%

Příprava

10 min

Hlasuj

Ingredience

  • 350 g zázvoru
  • 3 nechemicky ošetřené citrony (bio)
  • cca 500 g tekutého medu
  • 3-4 svitky (dle velikosti) celé skořice
  • 3 čajové lžičky řebíčku
  • 3 badyány

Zázvor milujeme. Je to přírodní zázrak, po kterém sáhnu, když nás bolí hlava, něco na nás leze, bolí mě břicho při menstruaci. No a v neposlední řadě to byl můj věrný pomocník při těhotenských nevolnostech.

Na domácí nakládaný zázvor s citronem a medem jsem se chystala už dřív a jsem ráda, že jsem na Instagramu uviděla u “vseozdavi” právě tuto variantu, která mě nakopla, abych se do toho konečně taky pustila. Věřím, že na podpoření imunity a zahřátí se letos bude víc než hodit!

Zázvor, citron a med: svatá trojice na zahřátí

Jako první si nakoupíme patřičné suroviny. Dejte si pozor na kvalitu zázvoru a citronu. Zázvor musí být čerstvý, nijak nahnilý. Citrony doporučuji jednoznačně nechemicky ošetřené a i tak si je doma důkladně umyjte. 

Kůru zázvoru odstraníme a zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Citrony si nakrájíme na tenká kolečka.

Med máme v receptu tekutý. Jestli ho doma nemáme, tak si ho rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce vychladit.

Připravíme si sklenici/sklenice (podle toho, jak velké máme) a postupně vrstvíme:

citron → nastrouhaný zázvor → koření → med → citron → …

Jakmile se dostaneme k vršku sklenice, čistou lžící pomačkáme, aby bylo vše ponořené.

Dáme do lednice na 2 dny.

Vždy, když budeme mít chuť na zázvorový čaj, lžící si nabereme do hrnku a zalijeme horkou vodou.

TIP: v létě můžeme využít jako základ na osvěžující limonády.

Dobrou chuť. 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

koření horký nápojcitrony nápojhorký zázvorový nápojzázvorový nápojzázvor čajčaj ze zázvoru a meduzahřívací nápojhorký čajpoužití zázvorunakládaný zázvorrecept na zázvorový čaj

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100