kynuté muffiny

Kynuté muffiny

100%

Porcí

12

Příprava

15 min

Vaření

20 min

Hlasuj

Ingredience

  • 100 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky (na kynuté těsto)
  • špetka soli
  • z 1/2 citronu (nechemicky ošetřeného) citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 90 g másla
  • bílky na potření

Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek (mléko musí být vážně “jen” vlažné!). Rozpustíme si máslo a necháme ho lehce vychladnout.

Do mísy si nasypeme mouku, zbytek cukru, špetku soli a nastrouhanou kůru. Přidáme kvásek a žloutky a necháme hnětat (ideálně robotem na 3 minuty). Postupně přiléváme rozpuštěné máslo a necháme hnětat dalších 5 minut.

Takto připravené těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 60 minut kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce ho propracujeme ručně a rozdělíme na 12 kousků. Každý jeden kousek roztáhneme na čtverec, složíme rohy doprostřed a vytvarujeme bochánek. Ten dáme do formy na muffiny (papírových košíčků).

Takto necháme kynout ještě 15 minut. Pak teprve potřeme bílky a dáme péct na 20 minut do předem vyhřáté trouby (funkce s párou) na 180 °C.

Pozn. Tyto máslové muffiny chutnají skvěle samotné. Po upečení si je můžete potřít třeba oblíbenou marmeládou. 

Já si ale část připravila s ořechovou náplní, protože jsem měla zbytek namletých vlašáků. Do těch jsem přidala lžíci moučkového cukru, kapku meruňkovice. Takto jsem náplň prohnětla v ruce a naplnila s ní pár muffinů. 

Dobrou chuť. 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

kynuté těstoořechová náplňrecept na kynuté těstokynutý dezertmuffiny z kynutého těstamáslový muffinmáslový muffinmuffinkynutý muffinmuffin s ořechovou náplní

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100