Ingredience
- 100 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 40 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky (na kynuté těsto)
- špetka soli
- z 1/2 citronu (nechemicky ošetřeného) citronové kůry
- 2 žloutky
- 90 g másla
- bílky na potření
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek (mléko musí být vážně “jen” vlažné!). Rozpustíme si máslo a necháme ho lehce vychladnout.
Do mísy si nasypeme mouku, zbytek cukru, špetku soli a nastrouhanou kůru. Přidáme kvásek a žloutky a necháme hnětat (ideálně robotem na 3 minuty). Postupně přiléváme rozpuštěné máslo a necháme hnětat dalších 5 minut.
Takto připravené těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 60 minut kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce ho propracujeme ručně a rozdělíme na 12 kousků. Každý jeden kousek roztáhneme na čtverec, složíme rohy doprostřed a vytvarujeme bochánek. Ten dáme do formy na muffiny (papírových košíčků).
Takto necháme kynout ještě 15 minut. Pak teprve potřeme bílky a dáme péct na 20 minut do předem vyhřáté trouby (funkce s párou) na 180 °C.
Pozn. Tyto máslové muffiny chutnají skvěle samotné. Po upečení si je můžete potřít třeba oblíbenou marmeládou.
Já si ale část připravila s ořechovou náplní, protože jsem měla zbytek namletých vlašáků. Do těch jsem přidala lžíci moučkového cukru, kapku meruňkovice. Takto jsem náplň prohnětla v ruce a naplnila s ní pár muffinů.
Dobrou chuť.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.