Krekry z mouky z červené čočky

100%

Příprava

15 min

Vaření

10 min

Hlasuj

Ingredience

  • 450 g mouky z červené čočky
  • 1 žloutek
  • 20 g čerstvých kvasnic (droždí)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 160 ml mléka
  • 1 kávová lžička medu
  • sůl
  • mletý mák
  • sezamová/lněná semínka
  • celozrnná/bezlepková mouka na poprášení
  • vejce na potření

Když jsem na konci roku přemýšlela, kam dál posouvat blog a s čím novým přijít, tak jsem si řekla, že letos (v roce 2018) chci vyzkoušet co nejvíce nových surovin. Na co se zaměřit jako první? Na mouky! Ono se to nezdá, ale mouka není vážně jen pšeničná hladká, polohrubá a hrubá. Žitnou a špaldovou širší veřejnost už také vzala na milost, ale možností je mnohem více. A tak tu pro vás mám tento recept na krekry z mouky z červené čočky.
Krapet jsem zariskovala a upekla tyto sušenky do práce. Vždy, když u nás někdo slaví narozeniny, tak donese něco dobrého. Vymyslela jsem 2 sladká a 2 slaná jídla a čekala, jak se na krekry budou v práci tvářit 🙂 Teď už vám můžu prozradit, že měly úspěch. Ani červená čočka je neodradila :-)) A pozor, to i u zarytých masožravců!

Na netu jsem se dočetla, že nemá extra výraznou chuť, takže to není nijak poznat a záleží na tom, jak těsto ochutíte – klidně tak můžete z této mouky upéct i něco sladkého. My doma z červené čočky vaříme často a myslím si, že už mám chuťové buňky docela vymakané, takže já tu chuť červené čočky v krekrách cítím, ale vůbec mi to nevadí. Je to totiž velmi příjemné a bude to vypadat, že se tu nehorázně chválím, ale ty krekry jsou fakt dost dobrý! K telce, na oslavu, nebo na výlet máte zdravý mlsání a to i pro celiaky – mouka je logicky bezlepková!

Mouka z červené čočky – seznamte se

  • bezlepková mouka vhodná pro celiaky
  • oproti klasické mouce má podstatně víc bílkovin, vlákniny a dalších živin
  • péct z ní můžete sladká i slaná jídla
  • hodí se i k zahuštění polévek/omáček

 

Domácí krekry z červené čočky

Jako první si připravíme kvásek: do vlažného mléka rozmícháme med a rozdrobíme čerstvé droždí a necháme vzejít kvásek.

V míse smícháme mouku z červené čočky, 1/2 lžičky soli, žloutek a promícháme vařečkou. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto.

Pokud chceme sušenky bezlepkové, poprášíme ho bezlepkovou moukou (nebo si odděláme trochu čočkové mouky). Já sušenky poprášila celozrnnou žitnou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 45 minut.

Poprášíme si vál moukou (opět buď bezlepkovou, nebo celozrnnou), rozdělíme si těsto na dvě části, poprášíme ho moukou, propracujeme a rozválíme na plát (cca 0,5 cm), ze kterého vykrojíme libovolné tvary a skládáme na plech s pečícím papírem.

Potřeme vejcem a posypeme lehce solí a libovolnou “posypkou”: mákem, sezamem, lněným semínkem…

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 10 minut.

Uvedené množství vyšlo na 4 plechy.

 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

testo-z-cervene-cocky mouka-z-cervene-cocky krekry-s-makem domaci-bezlepkove-krekry bezlepkove-krekry domaci-krekry-mouka-z-cervene-cocky peceme-z-mouky-z-cervene-cocky recept-na-belepkove-krekry recepty-pro-deti susenky-z-cervene-cocky zdrave-slane-susenky-bezlepkove

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100